Nato-herrat ulos Suomesta!

27.04.2023 - 10:15
(updated: 14.06.2023 - 13:43)
Helsingin Kasarmikadulla järjestettiin antimilitaristinen mielenosoitus 26. huhtikuuta. Kuva Marko Korvela

Helsingissä järjestettiin tiistaina ja keskiviikkona 25.-26. huhtikuuta NEPAC-kokous, jossa sotilasliitto NATO:n komentorakenteen johtoportaat jatkavat Suomen yhtenäistämistä liittouman sodan harjoitteluun.

Suomen Puolustusvoimat osallistuu kokoukseen ensimmäistä kertaa sotilasliiton jäsenenä. Puolivuosittain järjestettävän NEPAC:n tarkoitus on yhteensovittaa jäsenmaiden sotaharjoitusohjelmat NATO:n tavoitteiden mukaisiksi.

Sotilasjohtajien kokous Pääesikunnassa Kasarmikadulla sai vastaansa antimilitaristien mielenosoituksen keskiviikkona 26.4. Kasarmitorilla klo 12:30. Työläiset sotaa vastaan -tunnuksen alla kokoontuneet mielenosoittajat vastustavat NATO:n toimintaa niin Suomessa kuin koko maailmassa ja vaativat sotilasliiton lakkauttamista.

Mielenosoituksen puheenvuoroissa nostettiin esille NATO:n sotarikokset muun muassa 1999 Kosovon sodan aikana. Sotilasliitto on myöntänyt käyttäneensä yli 15 tonnia köyhdettyjä uraaniammuksia ja pommeja Kosovon sodan aikana. Pommitusten seurauksena Serbiassa diagnosoidaan vuosittain yli kolmekymmentätuhatta syöpäsairautta, vaikka ennen vuoden 1999 pommituksia sama sairaus diagnosoitiin vuosittain alle seitsemällä tuhannella kansalaisella. Serbia on nyt Euroopan maa, jossa diagnosoidaan eniten syöpää väkilukuun nähden.

Parhaillaan NATO-maa Turkki käy laitonta hyökkäyssotaa Pohjois-Syyrian Kurdistanissa.

NATO on imperialistinen järjestö, joka edistää militarismia ja luonnonvarojen järjetöntä käyttöä aseisiin. Myös sotakoneiston aiheuttamat ympäristötuhot ja päästöt ovat valtavia. Tämän vuoksi koko järjestö on lakkautettava.
Suomen kansainväliselle maineelle NATO-jäsenyydestä on suurta haittaa. Suomi ei enää voi uskottavasti toimia puolueettomana ja liittoutumattomana rauhanvälittäjänä ollessaan läntisen imperialistisen sotakoneiston täysjäsen.
Ensimmäistä kertaa toiminnassa oli myös uusi rauhanjärjestö Työväen antimilitaristit, joka on syntynyt tarpeesta toiminnalle NATO-jäsenyyden myötä kiihtyvää militarismia vastaan. Järjestö vaatii yksiselitteisesti sotilasliiton lakkauttamista konkreettisena osana imperialismin purkamista.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa