Natolta "ei" Georgialle ja Ukrainalle?

28.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44 / 28.11.2008

Sotilasliitto Nato aikoo brittilähteiden mukaan torjua 2. joulukuuta pitämässään kokouksessa Georgian ja Ukrainan jäsenyyshaaveet. Estääkseen vaikutelman Venäjän voitosta ja säilyttääkseen kasvonsa Nato tiettävästi tarjoaa näille maille sekalaista kompensaatiopakettia.


Naton ongelma näyttää kuitenkin helpommalta kuin huhtikuussa, jolloin Ranska ja Saksa torjuivat USA:n esityksen Georgian ja Ukrainan hyväksymisestä Naton jäsenyysohjelmaan (MAP). Kaksi jäsenehdokasta ovat auttaneet tekemällä itsensä eri tavoin kelpaamattomiksi jäsenyyteen pitkään aikaan.


Georgia teki sen hyökkäämällä Etelä-Ossetiaan, tappamalla siviilejä ja Etyjin tarkkailijoita sekä valehtelemalla joutuneensa Venäjän hyökkäyksen uhriksi. Ukraina on ulkona kilvasta, koska sen hallituskoalitio hajosi ja sen kansa on jakautunut Nato-jäsenyyden suhteen enemmistön vastustaessa jäsenyyttä ja kannattaessa läheisiä suhteita Venäjään.


Tämä on todellinen kasvojen säilyttäjä, kuten myös presidentinvaihdos USA:ssa. Se, miten USA vaihdoksen jälkeen suhtautuu Venäjään, selviää ensi vuonna, ei ensi viikolla.


Huhtikuussa Bukarestissa Naton jäsenmaat olivat luvanneet tarkastella Georgian ja Ukrainan jäsenkysymystä uudelleen joulukuun kokouksessa. Lähteiden mukaan on kuitenkin ollut loppukesästä lähtien selvää, että Nato ei ole tarjoamassa kummallekaan tiekarttaa jäsenyyteen eli pääsyä jäsenyysohjelmaan joulukuun kokouksessa.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli