Naton pääsihteeri sosialidemokraattien vieraana Helsingissä - Mielenosoitus käynnissä

28.02.2023 - 14:15
(updated: 27.03.2023 - 17:58)
Paasitornin lähistölle on kokoontunut väkeä, jotka eivät toivota pääsihteeri Stoltenbergia tervetulleeksi Suomeen. Kuva Yrjö Hakanen

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on tänään vierailulla Helsingissä, jossa hän osallistuu Paasitornissa pidettävään, Pohjoismaisen Työväenliikkeen yhteistyökomitea SAMAKin vuosikokoukseen.

Kokouksessa ovat koolla pohjoismaisten sosialidemokraattisten puolueiden puheenjohtajat: Sanna Marin, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Ruotsin Magdalena Andersson ja Islannin Gudmundur Arni Stefansson. Myös Saksan sosialidemokraattien puheenjohtaja Lars Klingbeil osallistuu kokoukseen.

Paasitornin lähistölle on kokoontunut väkeä, jotka eivät toivota pääsihteeri Stoltenbergia tervetulleeksi Suomeen. Mielenosoituksessa on tällä hetkellä noin 50 ihmistä, jotka ovat varustautuneet sopimista ja rauhaa vaativilla ja sotilasliitto Natoa vastustavilla tunnuksilla. Kokousedustajia ei ole näkynyt ulkona ja poliisi on eristänyt mielenosoituksen hyvin kauas Paasitornin sisäänkäynnistä.

Mielenosoituksessa puhunut Naiset rauhan puolesta -verkoston Ulla Klötzer sanoi puheenvuorossaan, miten maailmalla aikaisemmissa mielenosoituksissa informaatio on annettu todella myöhään Stoltenbergin saapumisesta. Näin on saatu estettyä mielenosoituksia Natoa vastaan. Myös Suomen vierailun niukka tiedotuslinja kertoo, että paikalle ei ole haluttu kansalaisia kertomaan mielipidettään Natosta.

Mielenosoituksessa on tuotu esille, miten Stoltenberg voisi mahdollisesti Sokrateen viitoittamalla tiellä käydä dialogia paikan päälle tulleiden rauhanaktiivien kanssa siten, että paras argumentti voittaisi. Näin mielenosoittajat voisivat argumentoida pitääkseen ydinaseet pois Suomesta. Valitettavasti näin ei ole kuitenkaan todennäköisesti tapahdu.


 

Kansallinen etu ja pääomat

Mielenosoitukseen osallistuva Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Tiina Sandberg ei arvosta sosialidemokraattien taipumusta liittoutua pääomien kanssa myös silloin, kun niiden etu pitäisi ohittaa.

– Sosialidemokratia ei kykene osoittamaan ihmisille tätä ilmeistä asiaa, vaan lähtee ilmeisesti jälleen kerran siitä, että kansallinen etu - mikä tarkoittaa tietenkin kansallisten pääomien etua - vaatii uhrauksensa myös tavallisilta ihmisiltä. Siksi se kannattaa sotaa ja asevarustelua, sekä haluaa liittyä Natoon, kommentoi Sandberg.

Kommunistien näkemys asiaan on se, ettei tavallisten ihmisten ole mitään syytä tapattaa itseään pääomien etujen vuoksi. Samojen pääomien, jotka on kerrytetty heidän tekemänsä työn tuloksilla ja heidän etujaan vastaan toimien.

– Ainoa tapa lopettaa sotien kierre on irtautua tuosta pääomien taistelurintamasta. Ovat ne sitten minkä tahansa maan tai valtioliiton pääomia. Juuri tähän rauhanliike pyrkii yrittäessään rakentaa rauhaa ihmisten yhteistyön kautta. Se tie on hidas, kuoppainen ja saattaa välillä hävitä näkyvistä, mutta mitään muutakaan tietä kohti oikeasti kestävää rauhaa meillä ei ole, sanoo Sandberg.

Mielenosoitus Paasitornin lähistöllä jatkuu iltapäivään asti.

Mielenosoitus Helsinki Jens Stoltenbergin vierailu 28.2.2023
Mielenosoituksessa on vastustettu Suomen Nato-jäsenyyttä. Kuva Yrjö Hakanen

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa