Naton vaarallinen konsepti

05.03.2010 - 16:17
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsingissä osoitettiin torstaina 4.3. mieltä Kalastajatorpalla Naton seminaarin aikana. / Arjo Suonperä |

tiedonantaja.fi:n galleriassa kuvia Naton vastaisesta toiminnasta >>

Helsingissä pidettiin torstaina Naton uutta strategista konseptia valmisteleva seminaari, jonka aiheena oli sotilas- ja siviilitoimintaa yhdistävä ”kokonaisvaltainen kriisinhallinta”.

Todellisuudessa konseptia on jo ennen Helsingin seminaaria valmisteltu sekä Naton 60-vuotishuippukokouksessa huhtikuussa 2009 Strasbourgissa ja Kehlissä sekä Luxembourgissa, Sloveniassa ja Norjassa pidetyissä kokouksissa. Tärkein kokous pidettiin Washingtonissa National Defense Universityssä. Itse asiassa kaikista tärkeistä asioista oli kuitenkin päätetty jo vuosia ennen näitäkin kokouksia.

Helsingin seminaari oli siis vain loppusilaus, jonka päämerkitys liittyi pitopaikkaan, Suomen kytkemiseen yhä tiiviimmin sotilasliiton yhteyteen.

Kannattaa muistaa, että Venäjä julkisti 5. helmikuuta uuden sotilasdoktriininsa, jossa Naton jatkuvaa laajentumista itään Venäjän rajoille sekä USA:n ja Naton ohjuskilven sijoittamista lähelle sen rajoja kuvattiin ”suurimmiksi ulkoisiksi sodan uhiksi”.

Naton strateginen konsepti hyväksyy sotilasliiton laajentumisen syvemmälle Balkanille ja entisen Neuvostoliiton alueelle, laajentaa globaalia kumppanuutta euroatlanttisen vyöhykkeen ulkopuolelle ja rakentaa menestyksellistä ydinase-ensi-iskua täydentävän torjuntaohjusjärjestelmän kattamaan koko Euroopan USA:n ja Naton yhteisenä projektina.

Venäjän huolet ja Naton suunnitelmat ovat täydellisessä ristiriidassa keskenään, mikä muiden ongelmien ohella aiheuttaa sen, että neuvottelujen kohteena oleva uusi strategisten aseiden vähentämissopimus eli Start-sopimus jää limboksi.

USA:n ja Naton johtohenkilöt eivät ole jättäneet epäselväksi, että Naton strategisen konseptin mukaan sotilasliiton etujen piiri kattaa koko maailman ja valtuuttaa sen käyttämään sotilaallista voimaa missä tahansa osassa maapalloa. Konsepti on ristiriidassa YK:n peruskirjan kanssa ja työntää maailmanjärjestön ja kansainvälisen oikeuden taka-alalle.

Naton suunnitelmat eivät vain heikennä, syrjäytä ja heitä romukoppaan koko toisen maailmansodan jälkeistä kansainvälistä diplomaattista ja turvallisuusjärjestelmää vaan ovat suora hyökkäys sitä vastaan.

Uusi konsepti myös kiihdyttää Euroopan täydellistä militarisoimista, USA:n ydinaseiden säilyttämistä Euroopassa ja ohjuskilpikomponenttien sijoittamista sinne sekä mantereen maiden sotilaiden lähettämistä sotiin ympäri maailman.

Konsepti myös puoltaa Naton oikeutta tunkeutua minne tahansa maailmassa ja herättää henkiin keskustelun sotilasliiton 5. artiklan aktivoimisesta vastakkainasettelussa Venäjän kanssa Euroopassa ja Etelä-Kaukasiassa.

Äskettäin Belgian pääministeri Yves Leterme sanoi, että hänen maansa ja Saksa, Luxemburg, Hollanti ja sekä Norja voisivat hyväksyä yhteisen julistuksen, jossa kehotetaan harkitsemaan USA:n ydinaseiden poistamista Euroopasta. Belgia, Saksa ja Hollanti ovat niiden viiden Nato-maan joukossa, joihin on sijoitettu ydinkärkiä. Muut kaksi ovat Italia ja Turkki.

Naton kanta on kuitenkin tukea USA:n ydinaseiden jatkuvaa pitämistä Euroopassa. Nato on ydinaseidenkin osalta Pentagonin Troijan hevonen Euroopassa. USA:lla on peräti 350 ydinasetta mainituissa viidessä maassa 20 vuotta kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Naton globalisoinnissa, ydinaseistuksessa, ohjuskilpihankkeessa ja 5. artiklan elvyttämisessä käytetään tekosyynä terrorismin ja Euroopan ulkopuolisten ”roistovaltioiden” uhkaa, viime aikoina erityisesti Iranin uhkaa. USA:n ja Naton johtajat samoin kuin muiden maiden johtajat tietävät varsin hyvin, ettei Iran muodosta uhkaa ja että Naton laajentamisen ja aseistamisen kohteet ovat pääosin muita. Niinpä USA on Irania koskevan propagandan uskottavuuden kohentamiseksi kiihdyttänyt Iranin vastaista horjutuskampanjaa ja terroritoimintaa. Tässä mielessä Iran on USA:n ja Naton uuden strategian keskiössä.

Ilman Naton uutta strategista konseptiakin sotilaallinen liittoutumattomuus ja pysyminen erossa Natosta on Suomelle ainoa järkevä vaihtoehto. YK:n, sen peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden syrjäyttämiseen, Euroopan militarisoimiseen, ympäri maailmaa sotimiseen ja vastakkaisasetteluun Venäjän kanssa tähtäävän konseptin valossa tämän vaihtoehdon välttämättömyys vain korostuu.

Natoa ja Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan on viime päivinä liikehditty eri puolilla maata. Tätä liikehdintää on voimistettava pitkin kevättä, ja vapusta on tehtävä suurmielenosoitus Nato-hankkeiden torjumiseksi.

tiedonantaja.fi:n galleriassa kuvia Naton vastaisesta toiminnasta >>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (35 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.