Naton valmistautuu ydinase-ensi-iskuun

08.02.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 6 / 8.2.2008

Viisi korkeaa sotilasjohtajaa USA:sta ja sen Nato-liittolaismaista on laatinut kylmäävän raportin sotilasliiton uudistamiseksi. Raportissa julistetaan, että Naton täytyy valmistautua ennaltaehkäisevään ydinase-ensi-iskuun "lännen kohtaamien epäsymmetristen uhkien ja globaalien haasteiden" vuoksi.


"Ydinaseiden ensi-käytön täytyy pysyä sodan asteittaisen laajentamisen asevarastossa äärimmäisenä välineenä joukkotuhoaseiden käytön estämiseksi", julistaa raportti, jonka otsikkona on Kohti suurta strategiaa epävarmaa maailmaa varten: Transatlanttisen kumppanuuden uudistaminen.


Raportin kirjoittajina ovat eläkkeellä olevat sotilasjohtajat, kenraali John Shalikashvili USA:sta, kenraali Klaus Naumann Saksasta, kenraali Henk van den Breemen Hollannista, amiraali Jacques Lanxade Ranskasta ja sotamarsalkka Peter Inge Britanniasta.


Kirjoittajien mukaan raportti on laadittu aktiivipalveluksessa olevien komentajien ja politiikantekijöiden kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen. Näistä monet "eivät voi tai halua julkisesti ilmaista mielipiteitään".


Raportti on jätetty Pentagonille ja Naton pääsihteerille Jaap de Hoop Schefferille ja siitä on määrä keskustella sotilasliiton huippukokouksessa Bukarestissa huhtikuussa.
Ydinaseet osa "modernia strategiaa"Raportti antaa pelottelevan kuvan 21. vuosisadasta. Suuret Nato-maat ovat raportin mukaan todellisten ja potentiaalisten vihollisten piirittämiä sekä maailmanlaajuisen tilanteen muutosten kohteena.


Raportti kiinnittää huomiota väestönkasvuun ja ilmastonmuutokseen maailman konflikteja pahentavina tekijöinä ja varoittaa, että terrorismi, joukkotuhoaseiden leviäminen ja taistelu "niukoista luonnonvaroista", erityisesti öljystä, muodostavat uusia uhkia. Se myös mainitsee erikseen Kiinan, Venäjän ja Iranin todellisina tai potentiaalisina vihollisina.


Vastauksena näihin oletettuihin uhkiin raportissa kehotetaan Natoa omaksumaan "eskalaatioherruuden strategia sekä porkkanoiden että keppien täysimääräinen käyttö" diplomatiasta ydinaseisiin.


Raportti varoittaa, että " hallitusten ja kansainvälisten järjestöjen, erityisesti YK:n, perinteiset muodot ja menetelmät ovat kyvyttömiä ryhtymään riittävällä nopeudella sellaisen herruuden ylläpitämiseen, ja siksi tarvitaan Naton perusteellista kunnostusta riittävän globaalin intervention välineen luomiseksi".


Äänenpainoin, jotka muistuttavat muutaman vuosikymmenen takaisen elokuvan Tohtori Outolemmen saarnoja, raportti sanoo, että "ydinaseet ovat epäsymmetrisen vastauksen äärimmäinen väline – ja samaan aikaan sodan asteittaisen laajentamisen työkalu". Ja raportti jatkaa:


"Valitettavasti ydinaseet – ja niiden myötä ensikäytön vaihtoehto – ovat välttämättömiä, koska ei yksinkertaisesti ole olemassa mitään realistista ydinaseista vapaan maailman näköalaa! Kaiken kaikkiaan ydinaseet pysyvät välttämättöminä, ja ydineskalaatio pysyy jatkuvasti minkä tahansa uudenaikaisen strategian elementtinä."


Vaikka puhuttaessa ennaltaehkäisen ydinaseiskun näköaloista ei mainita mitään nimenomaisia kohteita, ei ole juuri epäilystä, että raportin tekijöiden mielissä välitön "vastustaja" on Iran.


Raportin mukaan Iranin "epäillään vahvasti sitoutuneen sotilaalliseen ydinohjelmaan". Ja ydinvaltana Iran voisi raportin mukaan "tulla immuuniksi kansainvälisille pakotteille". Kaiken lisäksi se "dominoisi aluetta, jolla on maailman suurimmat öljy- ja kaasuvarat"


Sekä USA:n että Euroopan hallitsevien eliittien päähuoli onkin selvästi se, että jokin voima suoraan haastaisi niiden ja ylikansallisten öljy-yhtiöiden herruuden suhteessa strategisiin energiatoimituksiin...ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli