Äänestä kommunistia aluevaaleissa

31.12.2021 - 16:30
(updated: 04.01.2022 - 15:03)

Suomen kommunistisella puolueella on sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä tulevaisuudessa selkeä kuva. Tarvitaan kunnolliset resurssit, että perusterveydenhuolto voidaan jatkossakin järjestää lähipalveluna ja kaikille asukkaille tasavertaisesti.

Suomalaisia huolettaa nyt kasvava eriarvoisuus ja se, miten osa ihmisistä on jätetty syrjään. Vuoden 2021 alkupuolella julkaistun elinolotilaston mukaan köyhyys- tai syrjäytymisriskissä oli 873 000 suomalaista eli 16,0 prosenttia koko kotitalousväestöstä vuonna 2019. Köyhyys- tai syrjäytymisriski tarkoittaa, että henkilö on suhteellisesti pienituloisen, vajaatyöllisen tai vakavaa aineellista puutetta kokevan kotitalouden jäsen.

Ja jatkoa seurasi. Kotitalouksien toimeentulo-ongelmat yleistyivät vuonna 2020, jolloin 7,3 prosentilla kotitalouksista oli vaikeuksia tai suuria vaikeuksia saada rahat riittämään menoihinsa. Aikaisemmin luku oli ollut 6,8 prosenttia. Haastattelutiedot kerättiin tutkimukseen osittain jo ennen koronapandemian alkua tammi-kesäkuun 2020 välisenä aikana, joten muutoksia ei voi selittää ainoastaan kulkutaudilla.

Demarihallitus on jatkanut vaurauden jakamista niille, joilla sitä on jo ennestään. Riittävä toimeentulo kaikille on mahdollista ja sen rahoittamiseen on olemassa vaihtoehtoja. Tärkeintä olisi vahvistaa veropohjaa, jota on jatkuvasti heikennetty. Köyhimmät kiristävät edelleen vyötä, jotta omaisuuden ja suuryritysten kevyt verotus on saanut jatkua.

Suomi on pääoman paratiisi, jossa on Euroopan unionin maista keskimääräistä pienempi verotus omaisuuksia kohtaan. Nyt pitää haastaa porvareiden ideologista valtaa, jossa ei ole mikään pakko uhrata omaa hyvinvointiamme yritysten ja pääoman hyvinvoinnin eteen. Sen sijaan on tarjottava turvaa ja palveluita kansalaisille.

Hävittäjäkauppa on peruttava välittömästi.

Järjestelmä kriisissä

Sote-palvelujen rahoitusvaje on jo tällä hetkellä noin kaksi miljardia euroa, minkä johdosta koko järjestelmä on merkittävässä kriisissä. Koko henkilöstö, hoitajat, lääkärit ja muu henkilöstö on jo pitkään tehnyt työtä voimiensa äärirajoilla, mikä on johtanut sairaslomiin, haluun tehdä osa-aikatyötä sekä irtisanoutumisiin.

Sote-rahoitus siirtyy nyt valtiolle, mutta ehdotus ei lupaa tarvittavaa lisärahoitusta, vaan “kannustimena” vain osan rahoituksen tarpeesta. Tämä pakottaa lisäleikkauksiin, mikä yhdessä päätöksenteon siirtämisen kanssa hyvinvointialueille johtaa helposti lähipalvelujen karsimiseen.

Rahaa on kerättävä sote-palveluihin muun muassa korottamalla yhteisöveroa, palauttamalla varallisuusvero, kiristämällä isojen perintöjen verotusta, alkamalla verottaa pääomatuloja samalla tavalla kuin ansiotuloja ja ottamalla uudelleen käyttöön pörssikauppojen varainsiirtovero.

Hävittäjäkauppa on peruttava välittömästi. Näin säästyy joidenkin asiantuntija-arvioiden mukaan tulevina vuosikymmeninä jopa 50 miljardia euroa sinne, missä rahaa oikeasti tarvitaan.

SKP:n poliittinen aate on Marxin, Engelsin ja Leninin luoma tieteellisen sosialismin teoria. Tämä tarkoittaa sitä, että puolue edistää uusliberalismin ja suurpääoman vastaista yhteistoimintaa politiikan suunnan muuttamiseksi, työtätekevien ja vähävaraisten ihmisten oikeuksien laajentamiseksi, suurpääoman vallan rajoittamiseksi, ympäristökriisin hillitsemiseksi, rauhan turvaamiseksi sekä tien avaamiseksi sosialismiin.

Kaikki tämä lävistää toimintaamme myös vaaleissa ja silloin, kun tulemme valituksi. Lähde siis tukemaan kommunistien vaalityötä ja äänestämään näissäkin vaaleissa parempien palveluiden puolesta!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset