Ääni SKP:n listalle on ääni eurooppalaiselle radikaalivasemmiston muutosliikkeelle

22.05.2014 - 11:51
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Euroopan unionin nykyisen kehityksen edellytys on ollut demokratiavaje, toteaa yhdysvaltalainen integraatiotutkija Andrew Moravcsik. Demokratian vahvempi soveltaminen olisi hänen mukaansa jarruttanut tai peräti estänyt unionin yhdentymiskehityksen.

Moravcsik itse ei näe tässä suurempaa ongelmaa, koska samanlainen kehitys on vallalla myös EU:n jäsenmaiden sisällä: valtaa on annettu virkamiehille, asiantuntijoille ja kapitalistisille markkinoille.

Meille kommunisteille tässä ei ole mitään uutta. Tästä poikii ehkä entistä syvemmin kysymys, miksi sitten ylipäätään olla mukana EU-parlamentin vaaleissa.

Jo Lenin oli sitä mieltä, että ei kannata jättää mitään mahdollisuutta tai areenaa politiikan tekemiseen käyttämättä – ei, vaikka asetelma olisi kuinka epäedullinen kommunistien ja työväenluokan näkökulmasta. Kapitalismissa ei tule olemaan tilannetta, jossa alistettu luokka pääsisi sanelemaan tavan ja muodon, miten politiikka tehdään. Silloinhan kyse ei enää olisi kapitalismista.

Ilman SKP:n listaa Suomessa ei olisi olemassa poliittista väylää, jonka kautta Euroopan laajan radikaalin vasemmiston ja työväenliikkeen protesti pääsisi esiin. SKP käy eurovaaleja osana sitä laajaa tyytymättömien rintamaa, jonka haaroja ovat niin Kreikan Syriza, Ranskan kommunistit kuin Espanjan torien liike.

Eurooppa on enemmän vasemmalla kuin miltä suomalaisessa valtapoliittisessa keskustelussa vaikuttaa. Meidän vallan kabinetteihin ja rituaaleihin ankkuroitunut vasemmiston ja ay-liikkeen eliitti ei vain sitä huomaa – tai ei halua huomata. SKP tuo tämän vasemmistolaisen virtauksen suomalaiselle poliittiselle kartalle.

Me emme elätä toiveita, että europarlamentin kautta EU:sta voitaisiin tehdä parempi. Ei kansanvalta lähde myöskään kotoisesta eduskunnasta, vaikka vuoden päästä eduskuntavaalit häämöttävätkin.

Meille kommunisteille parlamentaarinen politiikka ja siihen osallistuminen ovat vain osa sitä muutostyötä ja rintamien rakentamista, mikä kapitalismissa vallitsevan oikeistohegemonian haastamiseen, politiikan suunnan muutokseen ja vallankumoukseen tarvitaan. Kaikki politiikan tekemisen tavat ja tasot on otettava huomioon ja käytettävä siihen mittaan kuin se suinkin on mahdollista. Tämä on kansainvälisen kommunistisen liikkeen historiallinen opetus, joka kannattaa ottaa vakavasti.

Näissä europarlamenttivaaleissa SKP:n listalle annettu ääni on tuki eurooppalaiselle radikaalivasemmiston muutosliikkeelle, jonka vaikutusvalta on kasvamassa kaikkialla Euroopassa. Käytä siis äänioikeuttasi ja äänestä sunnuntaina ehdokkaita numeroilla 22-41.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.