Noin 3000 osoitti mieltään äärioikeistoa vastaan

07.12.2017 - 15:00

Helsinki ilman natseja -tapahtuma keräsi järjestäjien laskujen mukaan noin 3000 osallistujaa Helsingin kaduille. Mielenosoitus kokoontui iltapäivällä Hakaniemen torilla, ja mielenosoituksen alkuvaiheessa mukana oli noin tuhat henkeä. Asema-aukiolla pidettiin hiljainen hetki Jimi Karttusen muistolle, ja mielenosoitukseen liittyi lisää väkeä.

Mannerheimintiellä osallistujia oli 3000. Mielenosoitus kulki keskustan läpi Töölöä kohti.

Natsit marssivat rauhassa

Mielenosoituksen järjestäjät olivat sopineet poliisin kanssa, että mielenosoitus saapuu Taivallahden kentälle klo 17:00. Kulkue eteni aikataulun mukaisesti.

Poliisi pysäytti mielenosoituksen sopimuksista huolimatta Pohjoisella Hesperiankadulla, ja päästi Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssimaan mielenosoituksen edestä. Helsinki ilman natseja -kulkueen pysäyttäminen viivytti mielenosoitusta ja aiheutti turvattomuuden tunnetta osallistujille. Poliisi oli varustautunut rauhanomaisia mielenosoittajia varten mellakkavarustein ja FN 303-muovikuula-asein.

Järjestäjät ovat erittäin pettyneitä siihen, ettei poliisi turvannut lupauksensa mukaan mielenosoituksen kulkua Taivallahden kentälle. Poliisi olisi voinut pysäyttää natsien marssin, mutta sen sijaan pysäyttikin Helsinki ilman natseja -kulkueen.

Pohjoismainen vastarintaliike sai marssia vapaasti Runeberginkatua pitkin kohti 612-mielenosoituksen kokoontumispaikkaa, johon natsien oli tarkoitus liittyä. Suuri osa 612-mielenosoituksen osallistujista oli siis natseja, vaikka mielenosoitusta tukenut Jussi Halla-Aho kiisti tämän edellisenä päivänä.

Tapahtuma herätti kiinnostusta

Taivallahden kentällä esiintyivät Pastori Leksi ja Julma H & DJ Loasteeze, ja mielenosoitus loppui klo 18.15.

Järjestäjät ovat tyytyväisiä tapahtuman herättämään kiinnostukseen sosiaalisessa mediassa ja kaduilla.

– Olemme iloisia, että näin moni saapui paikalle kylmästä säästä huolimatta. Uskon sen tarkoittavan, että ihmiset ovat huolissaan ja valmiita puolustamaan ihmisoikeuksia, sanoo Kaisa Liljanto Helsingin vasemmistonuorista.

Helsinki ilman natseja -tapahtuman järjestivät A-ryhmä ja Helsingin vasemmistonuoret. Tapahtumaa tuki julkisesti kymmeniä eri yhdistyksiä ja yhteiskunnallisia toimijoita.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.