Nokialta kuolinisku matkapuhelinalan kokoonpanoteollisuudelle
Matkapuhelinjätti Nokia ilmoitti keskiviikkona irtisanovansa Salon tehtailta tuhat työntekijää. Kaksi kolmesta nokialaisesta joutuu kilometritehtaalle. Työttömäksi jää suuri joukko ammattilaisia, joille uuden toimeentulon löytäminen ei pienellä paikkakunnalla ole helppoa.
Salossa on pahinta osattu odottaa jo viime syyskuusta asti. Silloin Nokia ilmoitti irtisanovansa matkapuhelintuotannostaan maailmalaajuisesti 3 500 työntekijää. Romanian tehtaan alasajossa kenkää sai 2 200 työntekijää.
Nokian yhtiön johto vetoaa kilpailukykyyn. Matkapuhelinten tuotantoa siirretään Aasiaan. Salossa sijaitsevassa yksikössä on tulevaisuudessa määrä keskittyä uusien älypuhelimien ohjelmistojen tekoon.
On kuitenkin todennäköistä, että myös ohjelmistosuunnittelu siirtyy ennemmin tai myöhemmin tuotannon perässä sinne, missä ohjelmistoja voidaan kehittää luontevassa yhteydessä itse laitteiden valmistuksen kanssa.
Ammattiliitot ovat arvostelleet Nokian irtisanomispäätöstä. Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne syyttää suoraan Nokiaa kuoliniskun antamisesta suomalaiselle matkapuhelinalan kokoonpanoteollisuudelle. Suomalaisen koulutusjärjestelmän tuottama osaava työvoima ja verovaroin rahoitetut tuet ovat kyllä Nokialle kelvanneet. Pro vaatii yhdessä STTK:n kanssa Suomen hallitusta valmistelemaan elinkeino- ja teollisuuspoliittista strategiaa, jolla voitaisiin luoda Suomeen uutta tuotannollista työtä ja työpaikkoja.
Metalliliitto tuomitsee irtisanomiset, mutta uskoo, ettei niitä enää voi estää. Metalli vaatii Nokialta Salossa samanlaista politiikkaa kuin 2008 Saksan Bochumissa, missä Nokia maksoi työntekijöilleen osana irtisanomispakettia 200 miljoonaa euroa sekä tarjosi kuntoutusta ja uudelleenkoulutusta.
Jo aiemmin ilmoitti Nokian verkkoyhtiö Nokia Siemens Networks mittavista irtisanomisista. Henkilöstöä vähennetään enintään 1 200 ensi vuoden loppuun mennessä. Yt-neuvottelut alkoivat 8. helmikuuta.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Miten pitkälle pääoma on valmis menemään, kun säästöjä haetaan sairailta, köyhiltä ja opiskelijoilta – niiltä, joilla ei ole enää mitään, mistä ottaa? Orpo-Purran hallituksen kaavailema sosiaaliturvan heikennys paljastuu toimenpidekokonaisuudeksi, joka ei lisää työllisyyttä, vaan vahvistaa valtion roolia kurinpitokoneistona: työkyvyttömiä ja osatyökykyisiä pakotetaan simuloimaan työmarkkinakelpoisuutta leikkausten uhalla.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.