Nordean ja UPM:n kapitalistit tuhoavat työpaikkoja
Jättivoittoja alkuvuodesta tehnyt pankkikonserni Nordea aloitti tiistaina yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on 500-650 työntekijän vähennys vuosina 2011-2012.
Pankki perustelee, että irtisanomisilla varaudutaan finanssikriisin myötä lisääntyneen sääntelyn tuomaan toiminnan kallistumiseen.
Todellisuudessa kyse on pankkikapitalistien osinkojen ja johtajien optioiden turvaamisesta leikkaamalla kustannuksia. Maksumiehinä ovat paitsi työntekijät myös asiakkaat, joiden palvelujen hinnat nousevat.
Björn Wahlroosin johtaman Nordean liikevoitto nousi tämän vuoden toisella neljänneksellä 21 prosenttia. Liikevoitto vuosineljännekseltä oli 949 miljoonaa euroa. Vuoden ensimmäisen puoliskon yhteenlaskettu liikevoitto oli 1 952 miljoonaa euroa.
Wahlroos nousi Nordean johtoon, kun hänen johtamansa Sampo hankki omistukseensa yli viidesosan Nordean osakkeista. Mahtiasemansa Wahlroos on hankkinut kasinopelillä, valtaamalla ja myymällä yrityksiä - tekemättä päivääkään "rehellistä työtä". Tässä häntä auttoivat vauhtiin Lipposen hallituksen valtiovarainministerit Sauli Niinistö ja Suvi-Anne Siimes, joiden avulla Wahlroos kumppaneineen sai haltuunsa entisen valtiollisen postipankin.
Työntekijät ovat olleet yksiselitteisen tyrmistyneitä Nordean omistajien ja johdon pohjattomasta ahneudesta.
Loistavasta tuloksesta huolimatta pankki ei aio osallistua yhteiskunnan lamatalkoisiin vaan on työntämässä lisää henkilöstöä työttömyyskortistoon, toteaa nordealaisten STTK:lainen ammattiliitto Nousu.
UPM lahtaa Myllykosken
Viikolla kuultiin myös toinen lahtausuutinen, kun metsäjätti UPM ilmoitti ajavansa kokonaan alas Kouvolan Myllykosken paperitehtaan vuoden loppuun mennessä. Tämä merkitsee suoraan noin 500 työpaikan menetystä, mutta tehdaspaikkakunnalla kerrannaisvaikutukset ovat arviolta kolminkertaiset.
UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan tarkoitus on parantaa paperialan kannattavuutta eli suomeksi sanottuna nostaa paperin hintaa tuhoamalla ylikapasiteettia. Tuotantoa lopetetaan myös Saksassa ja Ranskassa.
Kataisen hallituksen työministeri Lauri Ihalainen kiirehti paikkailemaan tilannetta, mutta hyvältä ei näytä: talous on sukeltamassa uuteen taantumaan eikä hallitus panosta työllisyyteen tarpeeksi.
UPM:n hallituksen puheenjohtajana istuu muuten sama mies kuin Nordeassa eli Björn Wahlroos.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin yliopiston uusi liito-oravan perimää tutkiva selvitys osoittaa, että Suomen metsissä esiintyvä kanta on taantumassa ja se on geenirakenteeltaan yksipuolinen. Tutkijoiden mukaan Suomen vastuu lajien suojelussa ulottuu taigametsien tulevaisuuteen. Samaan aikaan Jyväskylän yliopiston ja Sitran luontojalanjälki-selvitys varoittaa: jos nykyisiä elämäntapoja ei muuteta, viidennes maailman lajeista uhkaa kadota.
Itä-Hakkilassa jalka nousee musiikin ja talkoohengen tahdissa. 60-vuotisjuhlia viettävä Pavi on tanssivan yhteisön oma paikka. Juhlien keskellä toteutettava johtajanvaihdos on lavabisnekselle sekä uhka että mahdollisuus. Vantaa ei ole sivujuonne – vaan Pavin toimijoiden mukaan paras paikka lavatanssille.
Suomen kommunistisen puolueen (SKP) edustajakokous järjestetään tilanteessa, jossa maailma palaa, rauhanliike yskii ja työväenliike etsii uutta kurssiaan. Väistyvä puheenjohtaja Liisa Taskinen tiivistää tilanteen: ”Toivon, että edustajakokouksessa syntyy yhteinen tahtotila ja innostus.”
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.