Nuoret pakolla töihin tai opiskelemaan

07.12.2010 - 15:58
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Opiskelija- ja nuorisojärjestöt mielenosoituksen eduskuntatalolla tiistaina. / Veikko Koivusalo |

Hallitus on kurittamassa nuoria oikein olan takaa. Tiistaina 7. joulukuuta jo toiseen käsittelyyn tulleen sosiaali- ja terveysvaliokunnan esityksen mukaan täysi-ikäiselle, alle 25-vuotiaalle nuorelle myönnettävää toimeentulotuen perusosaa voitaisiin leikata silloin, kun hän on keskeyttänyt koulutuksen tai kieltäytynyt koulutuksesta niin, että hän tällä perusteella ei ole oikeutettu työttömyysetuuteen.

Mietinnön käsittelyn yhteydessä järjestivät monet opiskelija- ja nuorisojärjestöt mielenosoituksen eduskuntatalolla. Järjestöt ilmoittivat, etteivät ne hyväksy nuorten asettamista eriarvoiseen asemaan. Samalla esitys ajaisi nuoret tekemään vääriä alavalintoja ja ruuhkauttaisi entisestään korkea-asteen opiskelijavalintoja.

Nuorisolain mukaan nuoria koskevien esitysten valmistelussa on kuultava asianomaisia itseään. Nyt näin ei ole tapahtunut.

– Onko hallituksen kaavailema pakkopatistus koulun penkille perustuslainkaan mukaista? Oppivelvollisuushan päättyy peruskoulun jälkeen, muistuttaa mielenosoitukseen Pohjanmaalta saapunut Kommunistisen nuorisoliiton Simo Suominen.

Nuoret laiskoja ja passiivisia?

Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa opiskelevan Suomisen mukaan esityksen takana on jälleen kerran ajatus siitä, että nuoret ovat laiskoja ja passiivisia.

– Vastuuta työttömyydestä sysätään nuorille, vaikka kyseessä on hallituksen epäonnistunut työllisyyspolitiikka. Nuoret pakotetaan tekemään töitä millä tahansa työehdoilla, mikä polkee kaikkien työntekijöiden palkkoja ja työehtoja, epäilee Suominen. Hänen mukaansa nuorilla ei voi olla mitään erityisvelvollisuutta tehdä töitä toimeentulon menetyksen pelossa ja hinnalla millä hyvänsä.

Esitys ei suoraan kosketa opiskelupaikan ja kesätöitä saaneen Suomisen henkilökohtaista tilannetta. Hän haluaa osoittaa solidaarisuutta ja aktivoida nuoria ottamaan kantaa ja osallistumaan politiikkaan.

– Ei tässä hallitus aivan yksin syypää ole nuorten aseman kurjistamiseen. Järjestöjen ja yksittäisten nuorten pitäisi olla enemmän kiinnostuneita politiikasta. Politiikka vaikuttaa sinuun, vaikka itse et haluaisikaan vaikuttaa politiikkaan.

Nuoret ovat muuallakin Euroopassa joutuneet finanssipääoman ja pörssiherrojen laskujen maksajiksi. Muun muassa Iso-Britanniassa ja Kreikassa on nähty laajoja mielenosoituksia leikkauspolitiikkaa ja sortoa vastaan.

Viime viikonloppuna kokoontunut Euroopan vasemmiston kongressi antoi yksimielisessä kannanotossaan tukensa nuorten ja opiskelijoiden vastarinnalle.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (32 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.