Nuorten .KOM ei tyydy maltillisuuteen
Tänään Tiedonantajan numeron 4/2013 yhteydessä ilmestynyt .KOM-liite katsoo maailmaa nuorison näkökulmasta. Nuorten itse toimittamassa lehdessä pureudutaan arkielämän ilmiöihin ja kyseenalaistetaan monet vanhoilliset totuudet.
Monien ylpeillessä maltillisella puolueettomuudellaan oikean ja vasemman välimaastossa Kommunistisen nuorisoliiton lehti muistuttaa periksiantamattoman radikalismin tärkeydestä. Lukuisat nykypäivänä itsestään selvät yhteiskunnalliset uudistukset ovat olleet nimenomaan vallankumouksellisten liikkeiden ansiota.
– Puolueettomuus tällaisessa tilanteessa on ikään kuin hakisi kaikkia tyydyttävää ratkaisua kiusaajan ja kiusatun välillä, tiivistää kolumnisti Simo Suominen.
Lisäksi nuorisoliiton aktiivit kertaavat lehdessä kokemuksiaan erilaisissa joukkoliikkeissä toimimisesta ja pohtivat esimerkiksi, tulisiko luonnolla olla samanlaisia oikeuksia lain edessä kuin yksilöillä.
.KOMin vuoden ensimmäisessä numerossa:
Luokkaerojen opintotuki
Alunperin opintotukea vaatineiden vasemmistolaisten idea oli, että tuen avulla pystyy rahoittamaan opintonsa alusta loppuun lainaa ottamatta. Tänään opintotuella kuitenkin kasvatetaan luokkaeroja ja ajetaan nuoria orjatöihin. Kuka tästä kaikesta hyötyy?
Olisiko mahdollista luoda vallankumouksellinen tietokonepeli?
Tietokonepeleistä on tullut elokuvien, television ja kirjallisuuden tapainen massakulttuurin muoto. Useimmat eivät kuitenkaan tule ajatelleeksi, minkälaisia ideologioita niiden taustalta löytyy. Millaisen käsityksen maailmasta tietokonepelit tarjoavat - ja voisivatko ne olla kokonaan toisenlaisia?
Vuokratyö on työnantajallekin kalliimpaa
Kaikki nykypäivänä ovat jo kuulleet vuokratyövoiman käytöstä, ja monilla onkin jokin mielipide tai omia kokemuksia asiasta. Rekrytoijana vuokratyöfirmassa työskennellyt nuori paljastaa, minkälaista peliä vuokratyöfirmat pelaavat.
Opiskelija-asuntojen vuokrat räikeän korkeita
Miksi opiskelija-asuntojen hinnat huitelevat pilvissä, vaikka niitä hallinnoi kaupungin omistama voittoa tavoittelematon osakeyhtiö? Kuopiolainen opiskelija sai tarpeekseen riistohinnoista ja aloitti oman protestikampanjansa.
.KOMin löydät Tiedonantajan 25.1. ilmestyneestä numerosta!
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Uutiset
Miksi työntekijät irtisanotaan, vaikka työtä riittäisi – ja mitä tekee valtio, kun pääoma sanelee ehdot? Tuore työelämäkatsaus ja Duunitorin rekrytointidata paljastavat karun ristiriidan: samalla kun moni joutuu kilometritehtaalle, yritykset haikailevat osaavaa väkeä ja syyttävät tekijäpulaa. Taustalla ei ole työvoiman puute vaan voittojen maksimointi: työntekijöitä karsitaan ja kuormitetaan, jotta omistajien osingot paisuvat. Orpo-Purran hallituksen työmarkkinapolitiikka toimii tälle kehitykselle selkänojana, kun se murentaa irtisanomissuojaa ja kiristää työn ehtoja. Työväenluokan näkökulmasta kyse ei ole yksittäisistä irtisanomisista, vaan vallankäytöstä, jossa tuotanto, elanto ja elämä alistetaan pääoman ehdoille.
Ruotsin uusi translaki sallii juridisen sukupuolen vahvistamisen jo 16-vuotiaille, mutta Suomessa sukupuolen moninaisuus pysyy juridisesti näkymättömänä – erityisesti nuorilta ja muunsukupuolisilta. SKP:n varapuheenjohtaja Akira Siivonen ehdottaa kolmannen sukupuolimerkinnän käyttöönottoa tai koko merkinnän poistamista, jotta yksilön oikeus itsemäärittelyyn ei jäisi binäärisen järjestelmän panttivangiksi. Kyse ei ole vain transihmisten asemasta, vaan laajemmin siitä, miten kapitalistinen valtio hallitsee kehoja, identiteettejä ja elämää – luokkarakenteiden ja kurinpidon kautta.
Vasta muutama kuukausi sitten perustettu Seksuaalirikosuhrien tuki ry (SETU) haluaa rikkoa hiljaisuuden, joka usein suojelee rikoksen tekijää ja jättää uhrin näkymättömäksi – erityisesti silloin, kun kyse on ihmisistä, jotka eivät osaa puolustaa itseään. Järjestön varapuheenjohtaja Mia Räisäsen mukaan uhrien tuki ei saisi jäädä rangaistusten varaan, vaan tarvitaan seksuaalirikoslain muuttamista, mielenosoituksia ja koko yhteiskunnan liikehdintää uhrien rinnalle.