Nyt on tärkeää kaataa kiky

27.11.2019 - 13:15

Postilaisten lakko päättyi yli kahden viikon tiukan työtaistelun jälkeen sopimukseen, jollaista PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan lähdettiin hakemaankin. Pakettilajittelijat eivät joutuneet Medialiiton sopimuksen piiriin, vaan työehdoista sopii jatkossa PAU ja Palta.

Tämä on työntekijöille selkeä voitto, sillä Medialiiton kanssa oltaisiin oltu todella irvokkaassa tilanteessa. Kyseisen liiton hallituksessa nimittäin istuu suurien mediayhtiöiden toimitusjohtajia. Lähes samat yhtiöt omistavat Jakeluyhtiö Suomi Oy:n, joka on alkanut kehittää Postin kanssa kilpailevaa valtakunnallista jakeluverkkoa.

Postilaisten taistelu on nostanut työehtoshoppailun ja työvoiman polkumyynnin torjumisen laajemmin ay-liikkeen ja politiikan asialistalle. Työnantajilla, oli sitten kyseessä pörssiyhtiön tavoin johdettu julkinen tai yksityinen yritys, on jatkuva tavoite saada halvempaa työvoimaa. Vaakakupissa ei tällöin paina työntekijöiden selviytyminen arjen menoista, vaan yhtiöiden johdolle tärkeää on ainoastaan voittojen maksimointi.

Postin omistajaohjauksessa ei koskaan irtauduttu Sipilän hallituksen politiikasta.

Miten sitten ollaan jouduttu niin absurdiin tilanteeseen, että myös valtionyhtiöt pitävät vain voittoja tärkeinä? Aikaisemmin sitä on saattanut odottaa yksityisiltä suuren pääoman yhtiöiltä, jotka kuvittelevat jatkuvan osinkojenkasvun olevan mahdollista.

Laajemmin asiaa voidaan kuvata tietysti pörssiyhtiömäisellä johtamisella, mutta johtamisen tyyli tietysti voidaan ja pitää määritellä valtionyhtiössä ylhäältäpäin. Kun tarkastellaan lähiaikojen tapahtumia, voidaan todeta, että Postin omistajaohjauksessa ei koskaan irtauduttu Sipilän hallituksen politiikasta. Siinähän linjana oli vahvasti, että yhtiö pilkotaan ja sen kannattavimmat osat viedään pörssiin.

Hyvänä asiana on pidettävä, että postilaiset ja PAU ovat taistelullaan pakottaneet myös Rinteen hallituksen arvioimaan uudelleen valtion omistajaohjausta. Hallituksella on yhä aikaa kuunnella ay-liikettä ja koko laajaa kansalaisyhteiskuntaa. Sieltä on vaadittu myös lakon aikana, että postipalvelu on otettava uudelleen aidosti kansan haltuun esimerkiksi liikelaitokseksi muuttamalla. Suomen postin ei ole myöskään tarpeen kilpailla ulkomailla asti.

 

Seuraava askel

Lakkosyksy ei kuitenkaan ole vielä ohi, vaan se on vaihtumassa lakkotalveksi. Seuraavana taistoon käy Teollisuusliitto, jolle myös tukilakkoja on jo ilmoitettu. Postilaisille jäi tässä vaiheessa edelleen kiky voimaan, mutta se on täysin mahdollista kaataa teollisuusliittolaisten ja heitä tukevien työtaisteluiden voimin.

Kikyn kaataminen yhdellä isolla alalla avaisi ovet muille samaan. Varsinkin naisvaltaisilla aloilla, joihin kiky on vaikuttanut eniten uusimpien tutkimusten mukaan, on sopimus purettava pikimiten. Nämä alat ovat jatkuvassa paineessa huonojen palkkojen, liian pitkien työpäivien ja olemattomien lomien kanssa.

Heti postilaisten lakon jälkeen onkin aika katsoa eteenpäin ja antaa kaikki tuki teollisuusliittolaisille sekä niille monille muille lakkolaisille, jotka tällä hetkellä käyvät lakkoon ympäri maata. Voimakkaan ja tietoisen työväenliikkeen voimin voidaan tulevaisuudessa siirtyä torjuntavoitoista seuraavaalle tasolle; lakkoasetta hyväksikäyttäen paremman palkan ja työehtojen vaatimiseen.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset