Oikeiston salainen säätiö ja mustat listat

24.10.2010 - 11:04
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Marraskuun 16. päivänä 1973 Helsinkiin kokoontui parikymmentä tärkeää miestä saman pöydän ääreen. He olivat suurten pankkien, vakuutusyhtiöiden ja teollisuusyritysten johtajia sekä yliopistomiehiä, poliitikkoja ja muita vaikuttajia. Muodollisena päähuolenaiheena kokouksessa oli vasemmiston etenemisen pysäyttäminen.

Kokouksessa päätettiin perustaa Vapaan koulutuksen tukisäätiö, jonka tehtäväksi annettiin torjua vasemmiston hankkeita. Säätiö alkoi saada rahoitusta Sotavahinkosäätiöltä. Myös STK ja Max Jakobsonin johtama Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA antoivat sille runsaasti tukea. Hankkeeseen upposi vuosittain satojatuhansia markkoja.

Säätiö toimi julkisuudesta piilossa. Ensimmäiseksi se kartoitti opetusministeriön, kouluhallituksen ja ammattikasvatushallituksen kaikkien virkamiesten puoluekannat. Sen lisäksi käytiin läpi paljon muitakin opetusalan asiantuntijoita, lähes 700 nimeä. Säätiö perusti oman salaisen värväys-, urkinta- ja tiedusteluverkoston, joka laati mustat listat epäilyttävistä opettajista, virkamiehistä ja tutkijoista sekä värväsi urkkijoiksi halukkaita. Yksi säätiön ”myyristä” oli myöhemmin Jyväskylän kaupunginjohtajaksi valittu Markku Andersson (kok).

Toiminnan päätarkoituksena oli torpedoida kaikki sellaiset järkevät ja edistykselliset hankkeet, joiden ei toivottu missään muodossa toteutuvan. Tavoitteena oli demokratia- ja kansalaiskasvatuksen sekä kouludemokratian ja kouluneuvostojen poistaminen, yhteiskuntaopetuksen rajaaminen, opetussisältöjen, tutkimuksen ja opettajankoulutuksen oikeistolaistaminen, tulosjohtamisen lisääminen, yksityiskoulujen puolustaminen jne. Tekosyyn ja vauhtia toiminnalle antoi marxilainen Pirkkalan historianopetuksen kokeilu, josta saatiin vaarallinen esimerkki sosialismin tunkeutumisesta kouluihin.

Säätiötä johti ydinryhmä, joka kokoontui säännöllisesti Hotelli Tornissa Helsingissä. Kokouslistalta löytyvät muun muassa Mauri Pekkarinen (kesk), Riitta Uosukainen (kok) ja Elisabeth Rehn (r). Mitäs vanhoja muistelemaan? Ei kai tuollaista Vapaan koulutuksen tukisäätiötä ole enää olemassa.

No siksi, että nyt on sen sijaan koko joukko toisen nimisiä säätiöitä ja kuppikuntia. Kannattaisiko tutkia, mitä ne puuhaavat?

Siksi, että salaisen säätiön rahoittajana toimineen EVA:n nykyinen johtaja Matti Apunen vaatii nyt toimittajien puoluekannan listaamista.

Siksi, että juuri osittain samat poliitikot, jotka ovat salaisen säätiön viitoittaman mallin mukaan leikanneet koulujen ja yliopistojen määrärahoja ja yksityistäneet niitä, istuvat nyt päättäjinä.

Siksi, että kun Jari Leskisen tutkimuksen mukaan Vapaan koulutuksen tukisäätiö ”tuki suurilla summilla” yhteistyöpoliitikkojensa vaalityötä, niin samoin on sen jälkeenkin tuettu. Kukaan ei ole älynnyt kysyä, onko nytkin vaalirahoittajina myös salaisia säätiöitä.

Ja siksi, että salaisen säätiön sisäpiiriin kuuluneet eivät lainkaan kadu toimintaansa ihmisten urkkimiseksi ja syrjimiseksi, päinvastoin ylpeilevät. Eli kuten Riitta Uosukainen ”yleisporvarillista” säätiötä luonnehti: ”Se tarkoittaa sitä, etteivät siellä kommunistit hilluneet.”

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (21 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.