Oikeus elää –mielenosoitus Helsingin Rautatientorilla

27.02.2017 - 11:15

Joukko karkotusuhan alla olevia turvapaikanhakijoita pitää Helsingin Rautatientorilla mielenosoitusta vaikean tilanteensa puolesta. Poliisi on ilmeisen tekaistujen valitusten perusteella uhannut jo useasti häätää telttamielenosoituksen keskustasta.

Hallituksen toimet tuottavat paperittomia, jotka halutaan karkottaa, koska "laittomat" ovat ongelma.

Mielenosoittajien mukaan Suomen maahanmuuttopolitiikka on epäinhimillistä. Hallituksen toimet tuottavat paperittomia, jotka halutaan karkottaa, koska "laittomat" ovat ongelma.

Maahanmuuttovirastoa (Migri) on syytetty siitä, että se tekee tarkoitushakuisesti kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Syksyllä muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi Migrin virkamiesten kertoneen, että viraston omat maatietoraportit eivät tue aiemmin tehtyä turvallisuuslinjan muutosta.

Migri tiedotti viime vuoden toukokuussa turvallisuustilanteen Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa parantuneen niin, että näistä maista tulevien on aiempaa vaikeampi saada Suomessa kansainvälistä suojelua.

Migrin mukaan kielteiset päätökset ovat lisääntyneet muun muassa siksi, että virastossa on kiinnitetty entistä tarkempaa huomiota hakijoiden kertomusten uskottavuuteen, sisäisen paon mahdollisuuteen ja kansainvälisen suojelun poissuljentaan rikollisilta. Taustalla on viraston mukaan turvapaikkapäätöksenteon kansainvälinen vertailu, johon hallitus velvoitti viraston.

Migrin mukaan myös turvapaikanhakijoiden profiili on muuttunut, ja aiempaa harvemmalla on perusteet kansainväliseen suojeluun. Viraston mukaan suurin osa kesällä kielteisen päätöksen saaneista irakilaisista on kotoisin Bagdadista, kuten myös hakemuksensa itse peruuttaneista ja vapaaehtoisesti kotiin palanneista

Mediatietojen mukaan Migrin virkamiehille on asetettu epärealistiset tulostavoitteet, joiden myötä esimerkiksi hakijoiden puhuttelun laatu kärsii.

Maahanmuuttovirasto ei hyväksy väitteitä, joiden mukaan se tekisi vääriä turvapaikkapäätöksiä. Viraston perusteluna on, että turvapaikkapäätöksistä vain kaksi prosenttia on kumottu hallinto-oikeudessa laintulkinta- tai menettelytapavirheen vuoksi. Maahanmuuttoviraston mukaan maalinjauksiin ei myöskään voida vaikuttaa poliittisesti, vaan se tekee ne itsenäisesti ja tuomioistuinten päätökset huomioiden.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.