Oikeutta Bob Carnegielle!

06.02.2013 - 09:50
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Lakkolaisten auttaminen ja solidaarisuustyö on tuomassa australialaiselle ay- ja kansalaisaktivisti Bob Carnegielle kovan tuomion. Carnegieta syytetään kaikkiaan 54 eri rikoksesta, joihin hänen katsotaan syyllistyneen viime vuonna sairaalan rakennustyömaalla käydyn työtaistelun aikana.

Kansainväliseen Lend Lease -rakennuskonserniin kuuluva Abigroup rakennutti Brisbaneen Queenslandin osavaltiollista lastensairaalaa. Yhtiö ajautui palkkakiistoihin rakennustyöläisten kanssa. 650 työläistä koskenut työtaistelu kesti yhdeksän viikkoa ja päättyi lopulta työläisten eduksi.

Tappiostaan suivaantunut rakennusjätti päätti kostaa yhdelle miehelle: Bob Carnegielle, joka oli tukenut lakkolaisia ja heidän omaisiaan muun muassa järjestämällä talkootyöllä muonitusta ja muuta arjen apua. Carnegiesta tuli työtaistelun kuluessa ay-liikkeen solidaarisuuden symboli.

Nyt Carnegieta odottavat pahimmassa tapauksessa vuosien vankilatuomio, miljoonien dollarien sakot sekä satojen tuhansien oikeudenkäyntikulut vielä päälle.

Solidaarisuutta yli rajojen

Bob Carnegien tapaus on nostanut kansainvälisen protesti- ja solidaarisuusaallon.

Kansainvälinen rakennusaloja käsittävä liitto UITBB muistuttaa, että Bob Carnegie on vain yksi lukuisista monikansallisten yhtiöiden mielivallasta kärsivistä työläisistä. Liiton mukaan viime vuonna 11,5 miljardin dollarin liikevaihdon tehnyt, useista väärinkäytöksistä syytetty ja tuomittu Lend Lease aikoo nyt tehdä Carnegiesta varoittavan esimerkin kaikille ay-aktiiveille, jotka uskaltavat nousta yhtiövaltaa vastaan.

Liitto vaatii kaikkien Carnegieta vastaan asetettujen syytteiden hylkäämistä ja kutsuu ay-kenttää mukaan kampanjaan vaatimaan solidaarisuutta ay-aktiiville. Se myös edellyttää, että Julia Gillardin johtama Australian hallitus muuttaa maan työlainsäädäntöä, joka mahdollistaa työnantajapuolen mielivaltaiset painostustoimet ay-aktiiveja vastaan.

Carnegielle luetaan syytteet maanantaina 11. helmikuuta. Samalle päivälle on suunniteltu mielenosoitusta Australian Brisbanessa sekä tukiprotesteja muun muassa Iso-Britanniassa. Carnegien tueksi on perustettu verkkosivu, jonne on tulvinut solidaarisuusviestejä kautta maapallon. Mukana on Australian keskeisten ammattiliittojen lisäksi niinkin erilaisia tahoja kuin Filippiinien ilmailualan työntekijät, Ruotsin satamatyöläiset, Pakistanin keskusammattiliitto sekä Luxemburgin vasemmistopuolue.

bobcarnegiedefence.wordpress.com

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.