Olympiakisat terroriuhan alla

08.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28 / 8.8.2008

Olympiakisat alkavat tänään Kiinan pääkaupungissa Pekingissä. Kansainvälinen olympiakomitea ja muutkin urheiluasiantuntijat arvioivat Kiinan hoitaneen kisajärjestelyt erinomaisesti. Toisin kuin useissa aikaisemmissa olympiakisoissa, kisapaikat ovat jo hyvissä ajoin olleet valmiita ja muutkin järjestelyt kunnossa. Suuri urheilujuhla on hyvin katettu. On urheilijoiden vuoro astua näyttämölle.


Mutta varsinkin koko tämän vuoden alkupuoli jo pani ounasteleman, että isot voimat ovat liikkeellä Pekingin kisojen vahingoittamiseksi. Kevättalvella Tiibetissä provosoitiin verisiä mellakoita ja olympiatulen reitillä häirintää. Monelta jäi huomaamatta, että jäljet johtivat sylttytehtaalle, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:han, sen peitejärjestöön National Endowment for Democracyyn ja niiden rahoittamiin järjestöihin.


Toukokuussa tuli sitten tuhoisa maanjäristys. Tällä palstalla ennustettiin: "Kiinan vastainen Tiibet- ja olympiakampanja voi hetkeksi laantua. Mutta on turha kuvitella, että "häveliästä suruaikaa" kestää lännessä pitkään."


Valitettavasti ennustus osoittautui oikeaksi. Pitkin kesää läntinen valtamedia, ihmisoikeusjärjestöt ja CIA:n radioasema Radio Free Asia valmistautuivat olympiakisoihin syyttämällä Kiinan viranomaisia paitsi ilmansaasteista, myös toisinajattelijoiden vainoamisesta, internet-sensuurista ja ylimitoitetuista turvatoimista. Se oli suoraa jatkoa kevään Tiibet-kampanjalle. Mutta osaan syytöksistä Kiina antoi itse aihettakin muun muassa suorittamillaan pidätyksillä.


Kisojen avajaisia edeltävinä viikkoina kampanjassa pantiin uusi vaihde silmään: terrori, pelon ja turvattomuuden lietsominen. Kiina ei ollutkaan enää maalitauluna vain ihmisoikeusrikkomusten takia. Länsi-Kiinassa toimiva islamistinen terroristijärjestö ilmoitti suunnittelevansa "suurta hävitystä" olympiakisojen alussa.


Samainen Turkestanin islamilaiseksi puolueeksi (TIP) itseään kutsuva järjestö otti videonauhalla vastuun useista olympiakisoja edeltäneistä terrorihyökkäyksistä toukokuusta heinäkuuhun. Yhdessä niistä kaksi bussimatkustajaa sai surmansa ja 13 haavoittui. Tuoreimmassa iskussa viime maanantaina 16 poliisia kuoli ja 16 haavoittui.


TIP:n johtaja, komentaja Seyfullah varoitti mystisessä videolähetyksessä, että "Turkestanin islamistisen puolueen vapaaehtoiset tulevat suorittamaan väkivaltaisia sotilaallisia toimia yksilöitä, hallinnollisia laitoksia, tapahtumapaikkoja ja toimintoja vastaan, jotka liittyvät olympialaisiin Kiinassa". Videon kuvituksena käytettiin muun muassa Pekingin olympiakisalogoa, joka syttyy liekkeihin, kun raketti iskee olympialaisten pitopaikkaan.


TIP kuuluu laajempaan Itä-Turkestanin islamilaiseen liikkeeseen (ETIM), joka pitää majaansa Xinjiangin-Uygurin autonomisella alueella. Symbioottisessa yhteistyösuhteessa CIA:han toimiva Pakistanin tiedustelupalvelu ISI tukee sitä salaa. Historiallinen suhde ISI:n ja CIA:n välillä on tarkkaan dokumentoitu. 1980-luvulla CIA käytti ISI:n peitetoiminnan osastoa Afganistaniin neuvostojoukkoja vastaan taistelemaan lähetettävien mujahideenien värväämiseen ja kouluttamiseen. Siitä syntyi myöhemmin al-Qaidana tunnettu terroristiverkosto.


Kylmän sodan jälkeisellä kaudella Washington jatkoi ISI:n käyttämistä salaisen tuen kanavoimiseksi erilaisille islamistifundamentalistisille liikkeille, muun muassa Al-Qaidalle, jotka olivat tekemisissä false flag -terrorihyökkäysten kanssa. ISI on näytellyt salaista avainroolia USA:n "terrorisminvastaisessa sodassa" avustamalla näitä terroristijärjestöjä ja pitämällä yllä harhakuvaa länsimaailmaa uhkaavasta ulkopuolisesta vihollisesta.


Salainen tuki uiguurien kapinoinnille Kiinassa palvelee tarkoitusta luoda poliittista epävakautta. Xinjing–Uygurissa CIA:n kanssa yhdessä toimiva ISI tukee useita islamistisia järjestöjä, jotka saavat rahallista tukea myös Persianlahden valtioiden erilaisilta wahhabilaisilta "säätiöiltä" ja koulutustukea al-Qaidalta. Niiden julkilausuttu tavoite on islamilaisen kalifaatin perustaminen alueelle.


USA:n ja Pakistanin tiedusteluelinten tukema "kalifaattiprojekti" loukkaa luonnollisesti Kiinan alueellista suvereenisuutta. Mutta Kiinan läntisen rajaseudun separatismi on sopusoinnussa USA:n strategisten etujen kanssa Keski-Aasiassa. Lietsomalla Xinjiangin-Uygurin alueen eropyrkimystä USA pyrkii laukaisemaan laajemman poliittisen horjutusprosessin ja pirstomaan Kiinan kansantasavallan.


Kiinan tiedustelupalvelu on tietoinen ISI:n ja CIA:n roolista Xinjiang-Uygurissa. Poliittisista syistä Kiina on kuitenkin huolellisesti vaiennut asiasta.


Nyt on vain toivottava, että olympiakisojen pilaaminen terrorilla onnistutaan estämään.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli