Opiskelijoille tarjolla vain keppiä
Eräs suurimpia hallituksen budjettiesitykseen pettyneitä kansanryhmiä ovat opiskelijat. Oikeistohallitus päätti budjettiriihessä, että opintotukiuudistuksen parannusehdotukset hylätään ja kaikki kiristysehdotukset hyväksytään.
Luokanopettajan koulutuksen viikolla aloittanut Kommunistisen nuorisoliiton pääsihteeri Irene Auer pitää hallituksen ratkaisua käsittämättömänä.
– Keppipolitiikka ei ainakaan lyhennä opiskeluaikoja, huomauttaa Auer.
Hän laskeskelee, että enimmillään korkeakouluopiskelija saa opintorahaa asumis- ynnä muine lisineen viitisen sataa euroa kuussa. Tästä pitää riittää niin vuokraan, ruokaan kuin muuhunkin välttämättömyyteen, kuten puhelinlaskuun. Eihän se riitä mihinkään. Vaihtoehtoina ovat vanhempien kukkarolla käynti, työskentely vapaa-ajalla tai opintolainan ottaminen.
– Porvarihallitus ajaa opiskelijat rahoittamaan opintojaan velaksi, vaikka ei ole mitään takeita siitä, että valmistumisen jälkeen saa töitä, pohtii Auer. Samalla lähtee kipakkaa kritiikkiä hallituksen työllisyyspolitiikkaa kohtaan: nuorten valmistumista kiirehditään, mutta työllistymiseen ei välitetä panostaa.
Helsingissä opiskelijat tempaisivat elokuussa Valtioneuvoston tiloissa viemällä symbolisesti valtiovarainministerille takaisin tämän tarjoamat kepit. Mielenosoitus päättyi siihen, että poliisi vei putkaan 14 opiskelijaa, jotka saivat sakot julkisrauhan rikkomisesta.
Irene Auerin mielestä suora toiminta on enemmän kuin kannatettavaa. Hän ounastelee, että keppitempaus saa vielä syksyllä jatkoa.
Etujärjestöt ovat jo vuosikausia vaatineet parannusta opiskelijoiden toimeentuloon. Lupauksista huolimatta vain vähän on viime vuosina tehty. Nyt esimerkiksi moni muu yhteiskunnallinen tulonsiirto sidottiin elinkustannusindeksiin.
Pilkunviilaamisen sijasta olisi tarpeen kokonaisvaltaisempi ratkaisu.
– Suomen kommunistisen puolueen 900 euron perusturva-aloite ratkaisee myös opiskelijoiden toimeentulo-ongelmat, huomauttaa Auer.
Helsingin yliopisto ylioppilaskunta järjestää tiistaina 14. syyskuuta Eduskuntatalon edustalla mielenosoituksen teemalla "Kusetuksen makua". Siinä vaaditaan toimeentulon mahdollistavaa opintotukea.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Saamelaiskäräjien päätöksen ytimessä on kysymys alkuperäiskansan itsemääräämisoikeuden toteutumisesta. Suomen valtion on todettu voimassa olevan saamelaiskäräjälain osalta toistuvasti rikkoneen kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.