Orpo harrastaa veropopulismia

15.08.2016 - 09:45

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) budjetissa määrärahoiksi ehdotetaan 55,2 miljardia euroa, mikä on 0,8 miljardia euroa enemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa.

Keväällä 2016 kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten leikkaukset työttömyysturvaan, lapsilisiin, opintotukeen, eläkkeisiin ja sairauspäivärahoihin, sosiaali- ja terveyspalveluihin, koulutukseen, tieteeseen ja kulttuuriin, kehitysyhteistyöhön, asumisen, ympäristön ja liikenteen hankkeisiin vuosille 2017–2020 sisältyvät Orpon esitykseen.

Budjettiesitys puhuu porvarien kieltä.

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP Väisänen toteaa, että budjettiesitys puhuu porvarien kieltä.

– Budjetissa uudistaminen ja aktivoiminen, niin rakentavia sanoja kun ne ovatkin tarkoittavat työväenluokan, työmiehen ja työnaisen näkökulmasta ja työttömän arjessa leikkauksia ja heikennyksiä.

Työväenluokalle onneton esitys

Huolimatta siitä, että kaikki palkansaajajärjestöt eivät ole kilpailukykysopimuksessa mukana johti suurimpien palkansaajakeskusjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen kesäkuussa hyväksymä kilpailukykysopimus nyt valtiovarainministeriön tekemään talousarvioehdotuksen veroesitykseen. Työn verotusta suunnitellaan kevennettäväksi 415 miljoonalla eurolla.

– Työläisten palkkoja jäädyttävä, sosiaalivakuutusmaksuja korottava, julkisen sektorin lomarahoja vähentävä ja vuosityöaikaa pidentävä kiky-sopimus ja siitä seuraava ministeri Orpon uusin veropopulistinen budjettiesitys on työväenluokalle onneton esitys josta puuttuvat rakenteelliset työn tekemisen, perusturvan ja kestävän kehityksen muutosesitykset, tyrmää Väisänen

Tarvitaan perusturvaa ja minimipalkkalaki

SKP vaatii perusturvan minimitason korottamista välittömästi 1 200 euroon kuukaudessa kaikille, jotka eivät itse omalla työllä kykene perusturvaa järjestämään.

– Käytännössä SKP:n aloite avaa tien toisenlaiselle Sipilän hallituksen ja nyt Orpon esittämälle uusliberalistiselle politiikalle.  Pääomiin kohdistuvaa verotusta voidaan nostaa eurooppalaiselle keskitasolle 20,8 % nykyisestä alhaisesta noin 14,3, % tasosta ja näin kerätä vuosittain noin viiden miljardin euron kassa, jolla voidaan osittain rahoittaa toisenlaista sosiaali- ja talouspolitiikkaa, esittää Väisänen.

SKP:n esitys 1 200 euron perusturvasta koskee työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea, pieniä eläkkeitä, opintorahaa, toimeentulotuen perusosaa, kuntoutusrahaa, alimpia sairauspäivärahoja ja äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja.

– Tänään meillä Suomessa riittävän perusturvan tason pitää olla vähintään 1 200 euroa kuukaudessa. Samalla pitää leikkaamisen ja pakkotöiden sijaan säätää 1 800 euron minimipalkkalaki ja korotettava verotettavan tulon alarajaa 1 500 euroon kuukaudessa, tiukkaa Väisänen.

Verohelpotukset isolle bisnekselle

Orpon budjetissa yritystoiminnan edellytyksiä vahvistetaan keventämällä perintö- ja lahjaverotusta ja luodaan uusi yrittäjävähennys. Jatkossa elinkeinotoiminnan tuloksesta voi vähentää verotuksessa viisi prosenttia.

”Köyhä ei Orpon verokevennyksiä ehdi edes huomata.”

Nämä poliittisen eliitin ja porvarimedian suureen ääneen mainostamat kansalle suunnatut verorahat kuitataan saman tien ulos lähikaupan kassalla ja tilitetään eteenpäin isolle bisnekselle. Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat politiikallaan käyneet niin ahkeraan tavallisen duunarin ja työttömän kukkarolla, että köyhä ei Orpon verokevennyksiä ehdi edes huomata, väittää SKP:n Väisänen.

  • Valtionvarainministeriön budjettiehdotus julkistettiin viime viikolla. Valtiovarainministeri Petteri Orpo käy seuraavaksi kahdenväliset neuvottelut talousarvioehdotuksesta ministeriöiden kanssa 17.–18.8. Sipilän hallitus käsittelee talousarvioesityksen 31.8.–1.9. niin sanotussa budjettiriihessä.
  • Leikkauspolitiikkaa ja kurjistamista vastustava pluralistinen kansalaisliike ”Joukkovoima” järjestää budjettiin ja uusliberalistisen politiikan vaihtoehtoihin liittyen valtakunnallisen mielenosoituksen 3.9. Helsingissä.
  • Sipilän hallituksen esitys julkaistaan valtioneuvoston käsittelyn jälkeen maanantaina 19.9. Samalla julkaistaan valtiovarainministeriön kokonaistaloudellinen ennuste.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.