Osa Suomea myyty ulkomaiselle sotateollisuudelle

28.10.2010 - 13:51
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Miehittämättömät lentokoneet ovat sotatekniikan viimeistä huutoa. / Robonic |

Kun ajattelee Suomen Lapin esittelyä netissä tai muussa mediassa, mieleen tulevat toisaalta laskettelukeskukset ja turistit ja toisaalta tunturit ja erämaat ja rauha. Nykyisin netistä tulee kuitenkin vastaan Lapin esittelyä hyvin kummallisella tavalla.

Safran-konserniin kuuluvan Sagem-yhtiön omistama Robonic Ltd Oy kertoo Lapin eduista seuraavasti:

"Suomen Lappi on laajin Euroopassa jäljellä oleva erämaa. Koska alue on harvaan asuttu, se on todella houkutteleva valinta sellaiselle yritykselle, joka haluaa testata laitteitaan liian monien uteliaiden silmien ulottumattomissa. Kesät ovat lämpimiä ja tarjoavat 20 tuntia jatkuvaa päivänvaloa. Toisaalta ankarat talvet testaavat tuotteet tavalla, jota ei voida saada aikaan missään muualla Manner-Euroopassa."

Voisi luulla, että mainos tarjoaa esimerkiksi ajoratoja autojen tai autonrenkaiden testaamiseen. Kyse on kuitenkin jostain paljon vakavammasta. Mainos jatkuu seuraavasti:

"Keski- ja Länsi-Euroopan ilmatilan ahtauden vuoksi niissä rajoitetaan miehittämättömien lentokoneiden toimintaa. Tarjolla oleva uusi avoin ympäristö tarjoaa tärkeän kannustimen Euroopan lentokone- ja puolustusteollisuudelle miehittämättömien lentokoneiden kehittämiseksi."

Suurin piirtein entisen Uudenmaan läänin kokoinen osa Suomea onkin siis myyty Israelin, USA:n ja muiden Nato-maiden sotakoneiden koealueeksi. Kehitystyö on kiivasta, koska miehittämättömät lentokoneet ovat sotatekniikan viimeistä huutoa. Ne vakoilevat ja niitä käytetään pommien ja ohjusten kuljettamiseen. Afganistanissa niitä on käytetty jo runsaasti ihmisten tappamiseen.

Kenen valtuuksilla toimitaan?

Pohjois-Ruotsissa on menty vielä askelta pitemmälle. Siellä NEAT (North European Aerospace Testing Range) tarjoaa 24 000 neliökilometriä ilmatilaa ja 3 300 neliökilometriä maa-aluetta ilma-aseiden testaamiseen. Siellä ei testata vain lento-ominaisuuksia, vaan siellä saa pudottaa oikeita pommeja ja ampua oikeita ohjuksia.

Kuka ja millä valtuuksilla on myynyt osan Suomea tällaiseen sota-aseiden kehittelyyn? Kemijärven asukkailta ei ainakaan ole kysytty.

Euroopan viimeiset erämaat on säilytettävä erämaina ja ihmisten rauhallisena asuinympäristönä. Niitä ei saa muuttaa sotakoneiden harjoittelu- ja testausalueeksi.

www.robonic.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (15 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.