Osuustoimintaan uutta meininkiä!

25.01.2016 - 12:00
Muun muassa Cumulus-hotelliketju on osa Tradekan osuuskuntaa. Kuva Toivo Koivisto.

Maaliskuun 1. – 22. päivinä pidettävät Osuuskunta Tradekan vaalit järjestetään posti- ja sähköisen äänestämisen yhdistelmänä. Kaikille osuuskunnan jäsenille postitetaan vaaliaineisto ohjeineen ennen vaalin alkamista.

Vaaleilla valitaan Osuuskunta Tradekan edustajistoon 85 varsinaista ja saman verran varajäseniä. Vaali suoritetaan vaalipiireittäin, jotka ovat samat kuin eduskuntavaaleissa sillä poikkeuksella, että Ahvenanmaa kuuluu Varsinais-Suomen ja Helsinki Uudenmaan vaalipiiriin.

Parhaillaan menossa oleva ehdokasasettelu päättyy tammikuun viimeinen päivä. Vaaliin osallistuva Kommunistien ja edistysmielisen osuustoimintaväen vaaliliitto kutsuu Tradekan jäseniä mukaan ehdokkaiksi ja valitsijayhdistysten jäseniksi. Valitsijayhdistykset joihin kuulu viisi (5) Tradekan jäsentä voivat asettaa kolme (3) ehdokasta. Valitsijayhdistykset muodostavat omissa vaalipiireissään vaaliliitot, jotka yhdistyvät valtakunnalliseksi vaaliliitoksi. Tarvittavia kaavakkeita ehdokkaitten asettamiseksi on saatavissa Tradekan kotisivuilta ja SKP:n piirijärjestöistä.

Osuustoiminnalla vaikuttavat perinteet ja merkittävä asema

Kommunistien ja edistysmielisen osuustoimintaväen vaaliliitto, jossa on mukana SKP:n, STP:n taustan omaavia sekä sitoutumattomia ehdokkaita haluaa, että Tradeka palautetaan juurilleen ja sitä ryhdytään kehittämään 2000-luvun edistysmielisenä osuustoimintana. Osuuskunnan jäsenillä on näissä edustajiston vaaleissa mahdollisuus vaikuttaa siihen, jatkuuko maassamme kaupan keskittämisen ja osuustoiminnan syrjäyttämisen linja, vai kehitetäänkö uudentyyppistä, lähituotantoon, suoramyyntiin ja luomutuotantoon liittyvää lähikauppaa, sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullista osuustoimintaa sekä jäsenten ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia.

Tradekalla on paljon mahdollisuuksia palata osuustoiminnan tielle ja tukea osuustoiminnan uusia muotoja.

Osuustoiminnalla on Suomessa edelleen vaikuttavat perinteet ja merkittävä asema varsinkin päivittäistavarakaupassa. Lisäksi on syntynyt uusia osuuskuntia, ruokapiirejä, jakamistaloutta ja yhteisötaloutta, joissa on paljon samoja tavoitteita, joille edistysmielinen osuustoimintaliike syntyi.

Tradekalla on paljon mahdollisuuksia palata osuustoiminnan tielle ja tukea osuustoiminnan uusia muotoja. Se on nyt mahdollista, kun Tradeka on myös taloudellisesti itsenäinen, vakavarainen ja velaton. Tässä tilanteessa on syytä suunnata kehityksessä eteenpäin ja on otettava uudenlaisia askeleita.

Lähde uudistamaan HOK-Elantoa

Osuustoiminta voi tarjota vaihtoehtoja voitontavoitteluun ja keinotteluun perustuville kaupallisille markkinoille. Helsingin osuuskauppa Elannon toiminnassa pyrkimys kasvattaa markkinaosuutta ja tehdä tulosta on kuitenkin sivuuttanut pitkälle osuustoiminnan ihanteet. Samaan aikaan sen ulkopuolelle on syntynyt uutta osuustoimintaa, jota iso ja varakas HOK-Elanto voisi tukea.

HOK-Elannon asiakasomistajilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, ohjaako osuuskaupan toimintaa kaupallinen voitontavoittelu vai kehitetäänkö edullista lähikauppaa ja reilua osuustoimintaa. HOK-Elannon edustajiston vaali järjestetään 18.-29.huhtikuuta.

SKP kokoaa vaaliin ehdokkaita kommunistien ja edistysmielisen osuuskauppaväen yhteiselle listalle. Mukaan ehdokkaaksi toivotaan mahdollisimman laajasti kommunisteja ja sitoutumattomia. Ehdokaslista on tarkoitus jättää 5.helmikuuta. Listalle valmistellaan myös yhteistä tavoiteohjelmaa.

HOK-Elannossa on noin 600000 asiakasomistajaa. He valitsevat 60-jäsenisen edustajiston neljäksi vuodeksi. Ehdolle voi asettua jokainen 18 vuotta täyttänyt osuuskaupan jäsen. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä SKP:n Helsingin tai Uudenmaan piiriin.

www.s-osuuskauppavaalit.fi/hok-elanto

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.