Oulun turvapaikanhakijat terrori-iskun kohteena

12.04.2017 - 14:30

11. maaliskuuta turvapaikkahakemuksien hylkäämiseen pettyneet irakilaiset järjestivät mielenosoituksen Oulun Rotuaarilla suomalaisten tukemana. Hyvin onnistunut ja paikallisten lämpimästi tukema mielenosoitus päätti sitten jatkaa eteenpäin aina päivän kerrallaan. Mielenosoituksen paikaksi vaihtui yhdelle mielenosoitukselle sopivan väljä aukio Valkean edustalla.

Aluksi imagostaan kiinnostunut kaupunki suhtautui mielenosoitukseen hyvin myönteisesti.

Vaihe 1.

Kulissien takana suhtautuminen alkoi kuitenkin muuttua kielteiseen suuntaan ja kaupungin johdon, poliisijohdon ja Odinien tekemiset alkoivat synkronoitua hämmästyttävällä tavalla.

Aluksi poliisi hyväksyi Odinien vastamielenosoituksen samalle aukiolle alkavaksi lauantaina 1. huhtikuuta. Tiedossa ei ole millaisen turvallisuusarvion poliisi oli laatinut itse rakentamalleen tilanteelle, vai oliko laatinut lainkaan.

Poliisi osoitti turvapaikanhakijoiden tukimielenosoitukselle paikan autiolta, tuuliselta ja hämärältä torilta.

Perjantaina 31. maaliskuuta iltapäivällä, lähellä kaupungin virastojen sulkeutumista, poliisi ilmoitti, että läsnä olevan laillisen mielenosoituksen käytössä oleva teltta on poistettava klo 16 mennessä, huolimatta siitä että teltan pitämiselle oli maanomistajan eli kaupungin lupa. Asiaa tarkemmin poliisin kanssa selvitettäessä häätöoperaation päällikkö ilmoitti, että vaatimus teltan poistamiselle on tullut kaupungilta. Mahdollisesti poliisilla oli laillinen oikeus häätää teltta, mutta ei rauhalliseen ja lailliseen mielenosoitukseen osallistuvia ja moitteettomasti käyttäytyviä ihmisiä. Tähän poliisi totesi ykskantaan, että kyllä siitä on lähdettävä kun poliisi käskee. Poliisi osoitti turvapaikanhakijoiden tukimielenosoitukselle paikan autiolta, tuuliselta ja hämärältä torilta.

Sittemmin kaupungin johdon taholta on väitetty, että aloite ja toimeliaisuus laillisen mielenosoituksen laittomaan häätämiseen ovat tulleet poliisilta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on kuitenkin myöntänyt "olleensa informoitu" häätöoperaatiosta.

Lauantaina 1. huhtikuuta Odinin soturit sitten ottivat haltuunsa tilan, jonka poliisijohto ja kaupungin johto olivat heille raivanneet häätämällä laittomasti turvapaikanhakijoita tukevan laillisen mielenosoituksen. Kasvojaan kohottaakseen kaupunginjohto sopi poliisin kanssa näytösluontoisesta Odinien teltan häätämisestä Valkean vaalipaneelin aikaan. Ajoitus kuitenkin petti, ja vaalipaneelin juontaja joutui noloon tilanteeseen kerrottuaan häädöstä jo tapahtuneena tosiasiana, vaikka yleisö saattoi ikkunoista nähdä, että teltta oli edelleenkin paikoillaan.

Sittemmin Odinien teltta joutuikin lähtemään, mutta heidän kohdallaan itse mielenosoitusta ei häädettykään vaan tila jäi heidän "haltuunsa".

Vaihe 2

Kaupunki ja poliisi osoittivat Odineille leiripaikan turvapaikanhakijoiden teltan lähettyville. Tukiporukassa paloturvallisuutta alettiin arvioida entistä vakavammin.

Perjantaina 7. huhtikuuta klo 4.40 teltan vartijat joutuivat murhapolttoyrityksen kohteeksi.  Vartiovuorossa olivat Al Shamaeel Yasir, Kari Viholainen ja Jafar Adel.

Poliisi on tutkinut tapahtunutta muun muassa vahingontekona ja laittomana uhkauksena, harkinnassa on myös vaaran aiheuttaminen, mutta ei murhan yritys.

Kolmesta polttopullosta ensimmäisestä ei varmuudella tiedetä, onko sitä yritetty sytyttää vai ei, mutta vartijoiden valppauden vuoksi pakosalle lähtenyt hyökkääjä heitti loput kaksi polttopulloa sytyttämättä kohti teltan vartijoita ja juoksi odottavaan autoon. Tapahtumahetkellä teltan sisällä ei ollut ketään.

Hyökkäyksen jälkeen sekä Yasirilla että Viholaisella oli toinen jalka kastunut polvea myöten nesteeseen, joka tunnistettiin hajun perusteella bensiiniksi.

Noin 20 minuuttia myöhemmin poliisit saapuivat paikalle.

Poliisi ei ole tavoittanut tekijöitä, mikä onkin luonnollista, koska teltta oli poliisin toimesta osoitettu sellaiseen paikkaan, jossa valvontakameroista ei ole juurikaan apua.

Poliisi on tutkinut tapahtunutta muun muassa vahingontekona ja laittomana uhkauksena, harkinnassa on myös vaaran aiheuttaminen, mutta ei murhan yritys.

Oulun alueella toimivien poliittisten puolueiden yhteinen kannanotto

Me Oulun alueella toimivat poliittiset järjestöt olemme arvioineet turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta vastaan tehtyä polttopullohyökkäystä.

Tuomitsemme jyrkästi kaikenlaisen vihapolitiikan ja väkivallan poliittisten päämäärien ajamisessa - niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Me emme saa antaa periksi pelolle emmekä voittoa terrorismille, vaan vaadimme poliisilaitosta ja kotikaupunkiamme turvaamaan paremmin kaikkien ihmisten turvallisuuden, ihmisoikeudet ja perustuslaissa säädetyt oikeudet. Mielestämme se toteutuu paremmin vain valitsemalla yhdessä mielenosoittajien kanssa mielenosoitukselle nykyistä turvallisempi paikka.

Rohkaisemme myös kaikkia kotikaupunkimme asukkaita osoittamaan tukensa oikeudelle rauhanomaisen ja laillisen mielenosoituksen järjestämiseen.

Ulla Kokkonen pj.

RKP Oulu

Veli-Pekka Kultanen siht.

SKP Oulu

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.