Pääoman hyökkäys on maailmanlaajuinen
Kreikassa ovat työläiset kamppailleet jo joulukuusta saakka hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan.
Maan hallitus on talouskriisin vuoksi muun muassa alentamassa palkkoja, nostamassa eläkeikää, korottamassa arvonlisä- ja energiaveroja sekä leikkaamassa sosiaaliturvaa.
Kreikan ammattiliitot ovat vastustaneet hallituksen hyökkäystä mielenosoituksilla ja yleislakoilla, joista viimeisin on tänään torstaina sulkenut julkiset palvelut vuorokauden ajaksi.
Kreikan paikallisen Rakennusliiton puheenjohtaja Yannis Pasoulas kertoo, että hallituksen toimet huonontavat oleellisesti työläisten oloja eikä ay-liike voi sitä sallia.
— Kapitalistit yrittävät talouskriisin keskellä keksiä uusia keinoja voittojen anastamiseksi, sanoo Pasoulas.
Kreikan ay-liike tukee AKT:n kamppailua
Yannis Pasoulas osallistuu viikonloppuna Kansainvälisen rakennusaloja käsittävän liiton UITBB:n sihteeristön kokoukseen Helsingissä.
Hän kertoo lämpimät tukiterveiset Kreikan työväenliikkeeltä AKT:lle. Pasoulasin mukaan Suomen satamatyöläisten lakko on osa samaa maailmanlaajuista työläisten kamppailua.
— Pääoma hyökkää nyt työväenluokan saavutuksia ja etuja vastaan kaikkialla. Sen vuoksi työläisten keskinäinen solidaarisuus on erittäin tärkeää.
Yannis Pasoulas toteaa, että kapitalistit pelkäävät työväenluokan solidaarisuutta.
— Mutta taistelu on meidän velvollisuutemme. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa, muistuttaa Pasoulas.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Tiedonantaja saa riveihinsä uuden kirjoittajan Venezuelasta. Kauri Suárez, työväenluokasta ponnistava vallankumouksellinen ja maantieteen opiskelija, alkaa syksyllä kirjoittaa Tiedonantajaan taustoittavia juttuja maasta, jossa sosialismia rakennetaan globaalin pääoman painetta ja imperialismin hyökkäyksiä vastaan. Suárezin tekstit tarjoavat harvinaisen näkökulman vallan, luokan ja teknologian risteyksiin – suoraan keskeltä kamppailua. Mitä voimme oppia maasta, jossa työväenluokka ei ole vain hallittava joukko vaan aktiivinen historian tekijä?
Tarkalleen tänään 10. heinäkuuta vuonna 1985 Ranskan valtio pommitti Greenpeacen Rainbow Warrior-aluksen upoksiin. Pääoman keinot ovat kehittyneet: räjäyttävät pommit ovat saaneet rinnalleen mm. SLAPP-kanteet, sääntelyrakenteita ja markkinamekanismeja, jotka pyrkivät hiljentämään kansalaisyhteiskuntaa. Neljä vuosikymmentä myöhemmin ympäristöaktivismia ei ole vaimennettu.
Kun asevarusteluun virtaa miljardeja, leikataan koulutuksesta, sosiaaliturvasta ja ilmastotoimista – kenen turvallisuutta oikein puolustetaan? Tiedonantajan bloggaaja Hannu Ketoharju pohtii uusimmassa kirjoituksessaan, kuinka asevarustelun kiihtyminen Euroopassa – erityisesti Naton viiden prosentin BKT-tavoitteen varjolla – hyödyttää ase- ja energiayhtiöitä samalla kun työväenluokkaa kuritetaan leikkauksin. Manifesti saksalaisten sosialidemokraattien johdolla vaatii suunnanmuutosta: diplomatiaa, aseistariisuntaa ja resurssien ohjaamista yhteiseen hyvinvointiin. Kriittinen kysymys kuuluu: rakentuuko turvallisuus aseista vai oikeudenmukaisuudesta?
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.