Päätösvalta ja demokratia valuvat kunnista pois

27.03.2017 - 10:45

Suomessa suunnitellaan suuria ennennäkemättömiä hallinnon ja talouden muutoksia. SKP:n Turun piirijärjestön piirikomitea toteaa, että päätösvalta ja demokratia valuvat kunnista pois.

Kunnan palvelujen yksityistämiseen on menty vaihe vaiheelta. Miljardit ovat nyt siirtymässä yksityisiin taskuihin.

Varattomuuteen ja köyhyyteen kunnissa vedottiin, kun alettiin rakentaa enemmän tai vähemmän pakolla lukuisia kuntaliitoksia.

Piti kuntien talouden pelastua ja palvelujen säästyä, mutta monenlaisia leikkauksia tuli heti, kunnissa palvelut heikkenivät ja ennen muuta kuntalaisdemokratia ja vaikuttaminen kuivuivat yhä huonommiksi. Ei tullut työtä, ei hyvinvointia, ei vaurautta ja parempia palveluja. Koulumatkat pitenivät, terveysasemia lakkautettiin, kirjastoja lakkautettiin, palveluja yksityistettiin.

Seuravaksi  meille on vakuutettu, että tarvitaan leveämmät hartiat. Kuntaliitoskuntien ihmiset tietävät jo, mitä saa liitoksilla – eli mitä menettää liitoksissa. Meitä muita huijataan edelleen. Kuntien palvelut yhtiöitetään, liikelaitoistetaan, päätöksenteko keskitetään harvoihin käsiin, matkat kouluun, neuvolaan, hammashoitoon, kirjastoon ovat yhä pidemmät. Puhumattakaan sairaala– tai erikoissairaanhoidon palveluista, joita supistetaan ja fuusioidaan jo rajulla kädellä.

"Missä ovat ne soten leveät hartiat?"

- Missä ovat ne soten leveät hartiat? ihmettelevät turkulaiset kommunistit.

Jos kaksi köyhää muuttaa kimppaan ja perustaa perheen, ei synny yhtä rikasta perhettä. Koko sote–sotkulla ei ole tulevaisuutta. Sote-hanke on puhallettava heti seis. On osoitettava, missä ne leveät hartiat oikeasti ovat – ei keskeneräisillä laeilla ja epämääräisillä vatuloinneilla ja kaavioilla.

Kun maakuntahallinnon kautta on määrä tulla valtion budjetista sote-rahat maakuntaan, on se yhtä epäselvää. Puhutaan, että raha seuraa potilasta. Kuntien palvelut jäävät yhä vähemmälle rahalle. Hallitus antaa budjetistaan juuri sen verran kuin se haluaa.

Uskotko, että tulevat hallitukset ja kumppaninsa jakavat auliisti maakunnille rahaa asukkaiden palveluja varten?

– Ei sitten varmaan! Sen sijaan käy niin kuin prof. Paul Lillrankin (Aalto yo) johtaman konsulttifirman raportin viesti 2.5.2016 oli hallitukselle: hallitus voi vuositasolla säästää ja leikata aivan niin paljon kuin haluaa, ihan yksinkertaista se on, SKP:n Turun piiri toteaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.