Paikallinen energiaomavaraisuus tuo työtä
Demokraattisen sivistysliiton opintokeskus järjestää lauantaina Kuopiossa tilaisuuden otsikolla Uusiutuvien luonnonvarojen aikakauteen.
Kuntaliiton entinen ympäristöpäällikkö Maija Hakanen pohtii puheenvuorossaan miten kunnat voivat edistää uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvaa taloutta. Maan ystävistä Olli-Pekka Haavisto kysyy ytimekkäästi: romahdus vai ratkaisu?
Alustusten jälkeen on paneelikeskustelu kansalaistoiminnan merkityksestä. Mukana ovat Hannu Hyvönen Stop Talvivaara -liikkeestä, Tuomo Tormulainen Pohjois-Karjalan uraaniliikkeestä, Henna Hartikainen Kuopion PAND –taiteilijat rauhan puolesta –järjestöstä sekä kansalaisaktiivi Risto Asikainen Kuopiosta.
Nykymuotoinen systeemi ei voi jatkua
Susanna Rissanen Siilinjärveltä aikoo osallistua keskusteluun. Rissasen mielestä on mielenkiintoista kuulla ihmisiä, jotka tuntevat asioita ja tietävät miten voisimme elää toisella tavalla kuin nyt.
– On selvää, ettei nykyinen globaali talousjärjestelmä ole kestävällä pohjalla. Se pakottaa meidät kasvuun, kilpailuun ja ihmisten ja luonnonvarojen riistoon. Pitäisi vähitellen ymmärtää, ettei maapallo kestä sitä. Öljyyn ja muihin uusiutumattomiin luonnonvaroihin perustuva talousjärjestelmä on tulossa tiensä päähän.
Rissanen korostaa, että nykyisessä systeemissä suuret kansainväliset yritykset vievät tuotantonsa sinne missä se on kannattavinta ja antaa nopeimmat voitot, vaikka se samalla tuhoaa paikallisten ihmisten perinteisiä elinkeinoja, niin kehitysmaissa kuin täällä meillä – tästä esimerkkinä Talvivaara. Voitot saalistetaan ja kulut jäävät veronmaksajille.
– Olen ollut kiinnostunut ympäristöasioista nuoresta asti, ja tulin sitä kautta politiikkaankin. Välttämättä minulla ei ole aina viimeisintä tietoa kaikista näihin kysymyksiin liittyvistä asioista. Teknologiakin kehittyy koko ajan, ja uusia mahdollisuuksia tulee uusiutuvan energian käyttöön. Sen vuoksi tällaiset keskustelut ovat tärkeitä. Niissä voi saada monia uusia ideoita ja joku voi kiinnostua tutkimaan ja kehittämään ihan uutta innovatiivista mahdollisuutta.
Rissasen mukaan nykymuotoinen systeemi ei voi jatkua.
– Se romahtaa omaan mahdottomuuteensa. Ne yhteisöt selviävät, jotka varautuvat muutokseen. Se on nyt tärkeää. Paikalliseen ja alueelliseen energiaomavaraisuuteen perustuva talous antaa työtä ja toimeentuloa Itä-Suomen asukkaille eri tavalla, kuin vaikkapa Rosatomin ydinvoimala. Näitä asioita meidän pitää yhdessä ruveta pohtimaan, tämä tilaisuus on siihen oikein sopiva Rissanen painottaa.
Uusiutuvien luonnonvarojen aikakauteen -tilaisuus lauantaina 8. marraskuuta kello 11 Kuopion Raittiustalolla (Minna Canthin katu 52–54).
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.