Pakolaisena omalla maallaan ja naapurimaissa

03.11.2015 - 13:00
(updated: 17.12.2015 - 16:27)
Kuva Itä-Jerusalemista vuodelta 2010 / Jarkko Tiitinen

Pakolaisena omalla maallaan ja naapurimaissa –näyttely sai tekijöiden mukaan alkunsa Jarkko Tiitisen vaikuttavista kuvista viime vuosien Lähi-idän kuvausmatkoilta. Niistä on syntymässä myös kirja.

– Palestiinalaiset ovat hajallaan maailmalla: omassa, miehitetyssä maassaan, pakolaisleireillä naapurimaissa, eri puolilla maailmaa pakolaisina ja usein myös töissä tutkijoina ja korkean tason asiantuntijoina. Emme pysty yhdessä näyttelyssä kertomaan kaikkea haluamaamme, mutta päädyimme kokoamaan yhteen eri vuosikymmeniltä varsinaisilta palestiinalaisalueilta sekä Libanonin ja Syyrian pakolaisleireistä otettuja kuvia, toteavat tekijät.

Mukana näyttelyssä on Aalto-yliopiston professori Merja Salon kuvia Libanonista 1980 ja FT Leena Sarasteen kuvia Libanonista vuosilta 1980-1983 ja 2005, sekä Länsirannalta vuonna 1999. Mukana myös kirja Rakkaani Palestiina (1983) ja For Palestine (1985).

"Palestiinalaiset ovat hajallaan maailmalla."

PhD Laura Junka-Aikio kuvasi Gazassa ja Länsirannalla 2000-2005, kuvajournalisti Jarkko Tiitinen puolestaan Länsirannalla vuosina 2010 sekä 2014 ja Gazassa Israelin hyökkäyksen aikana vuonna 2012.

Osa kuvista on julkaistu aikakauslehdissä ja kirjoissa ja niitä on ollut esillä eri kokoonpanoissa mm. Suomen valokuvataiteen museossa sekä useissa gallerioissa ja kirjastoissa, osa on uusia, aiemmin esittämättömiä.

Näyttely on avoinna 3.-30. marraskuuta Pasilan kirjaston yläkerrassa, osoite Kellosilta 9. Keskiviikkoiltaisin 16-20 ja lauantaisin klo 12-16 paikalla on suunnitelman mukaan Leena Saraste, Jarkko Tiitinen tai Arabikansojen ystävyysseuran asiantuntija valmiina keskustelemaan.

Arabikansojen ystävyysseura AKYS ry on saanut näyttelyn järjestämiseen ulkoministeriön viestintätukea. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.