Palestiinan ja Israelin konflikti ratkaistava

09.10.2023 - 17:45
(updated: 24.10.2023 - 16:04)

Palestiinalainen Hamas-järjestö hyökkäsi lauantaina Israelin alueelle aiheuttaen noin 700 israelilaisen kuoleman. Palestiinalaisalueilla on Israelin iskuissa kuollut useita satoja ihmisiä, mutta tiedot kuolonuhreista ovat vielä alustavia

Israelin puolustusministeri Yoav Gallant kertoi Israelin asettaneen maanantaina Gazan täydelliseen saartoon. Se tarkoittaa sitä, etteivät alueella asuvat 2,3 ihmistä saa tällä hetkellä Isralelin puolelta sähköä, ruokaa, vettä tai kaasua. Israel on myös julistanut sotatilan ja aloittanut liikekannallepanon. EU:n komissio on jäädyttänyt Palestiinalle tarkoitetun lähes 700 miljoonan euron kehitysavun.


Poliittisen toiminnan mahdollisuuksien poistaminen oli virhe

Palestiinan Suomen lähetystö on välittänyt Tiedonantajalle Palestiinalaishallinnon ulkoministeriön lausunnon Gazan tilannetta koskien.

”Olemme toistuvasti varoittaneet seurauksista, joita aiheutuu, jos poliittinen horisontti sulkeutuu eikä Palestiinan kansalle anneta mahdollisuutta käyttää laillista itsemääräämisoikeuttaan ja muodostaa omaa valtiotaan. Olemme myös varoittaneet päivittäisten provokaatioiden ja hyökkäysten seurauksista, mukaan lukien siirtokuntalaisten ja miehitysjoukkojen jatkuva terrorismi sekä hyökkäykset Al-Aqsan moskeijaan ja kristittyjen ja islamilaisten pyhiin paikkoihin.

Alueemme turvallisuus, vakaus ja rauha voidaan saavuttaa lopettamalla Israelin miehitys Palestiinan valtion maalla, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem, vuoden 1967 linjojen mukaisesti ja tunnustamalla kansan oikeus itsenäisyyteen ja suvereniteettiin.

Israelin kieltäytyminen allekirjoitettujen sopimusten noudattamisesta ja se, ettei se noudattanut kansainvälisiä Palestiinan tilannetta koskevia päätöslauselmia, johti rauhanprosessin tuhoutumiseen. Palestiinan kysymykseen ei myöskään ole löydetty ratkaisua 75 vuotta kestäneiden kärsimysten ja pakkosiirtojen jälkeen. Tähän yhdistyvät kaksinaismoralistisen politiikan jatkuminen ja kansainvälisen yhteisön vaikeneminen Israelin miehitysjoukkojen Palestiinan kansaan kohdistamista rikollisista ja rasistisista käytännöistä, sekä Palestiinan kansaan kohdistuvan epäoikeudenmukaisuuden ja sorron jatkuminen. Nämä kaikki ovat luoneet tämän räjähdysalttiin tilanteen, josta on seurannut rauhan ja turvallisuuden vaarantuminen alueella.

Rauha edellyttää Palestiinan kansalle oikeutta, vapautta ja itsenäisyyttä, pakolaisten paluuta ja kansainvälisesti sovittujen päätöslauselmien täysimääräistä täytäntöönpanoa.”

Palestiinan hädältä ei saa sulkea silmiä

Euroopan parlamentin jäsen Manu Pineda (Espanjan kommunistinen puolue) on vedonnut Euroopan komission puheenjohtajaan Ursula von der Leyeniin, Euroopan parlamentin puheenjohtaja Roberta Metsolaan ja Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkeantason edustajaan Josep Borrelliin, jotta nämä ryhtyisivät toimenpiteisiin siviilien suojelemiseksi Gazassa.

- Kansainvälisen oikeuden mukaan kaikilla on oikeus puolustautua miehittäjiä vastaan. Tämä on normi, joka hyväksytään kansainvälisesti ja sitä tukee myös YK:n päätöslauselma numero 30/70, sekä muut kansainväliset toimijat, Pineda tiivistää.

Pineda toteaa, että kansainvälinen yhteisön olleen palestiinalaisten hädän edessä täysin passiivinen ja hyväksyneen Israelin toiminnan miehitysvaltana palestiinalaisalueilla.

- Eurooppalaisten johtajien, joita te edustatte, tulisi asettua puolustamaan sorrettuja kansoja, kuten palestiinalaisia. Sen lisäksi teillä on velvollisuus puolustaa rauhaa ja avata mahdollisuuksia dialogiin.

Pineda toteaa EU:n hylänneen palestiinalaiset vastoin omia periaatteitaan. Hän asettuu vahvasti kaikkien niiden rinnalle, jotka etsivät ulospääsyä tästä tilanteesta.

- Ainoa mahdollinen ratkaisu tähän konfliktiin Palestiinan ja Israelin välillä on se, että kansainvälinen yhteisö takaa Israelin panevan täytäntöön erilaiset päätöslauselmat miehitettyjä alueita koskien, joiden toimeenpanoa se on vältellyt systemaattisesti. Meidän on taattava apartheid-järjestelmän lopettaminen, miehityksen päättäminen, pakolaisten paluun mahdollistaminen, kansainvälisen oikeuden noudattaminen ja Palestiinan kansan oikeus itsenäiseen valtioon ja itsemääräämiseen.

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat