Palvelualojen ammattiliitossa vaikuttamisen paikka

27.09.2010 - 11:38
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
On tärkeää kuulua liittoon ja vaikuttaa edustajistovaaleissa, vakuuttaa Jarmo Åsnabrygg. / Veikko Koivusalo |

Image icon 5åsnabryk.jpg

Palvelualojen ammattiliitossa 120-päinen edustajisto käyttää liiton ylintä päätösvaltaa. Tänä syksynä on taas aika valita liiton ylimmän vallan käyttäjät.

Perjantaina 24. syyskuuta starttaavissa vaaleissa on mukana 565 ehdokasta kautta maan. Eräs heistä on helsinkiläinen metrosiivooja Jarmo Åsnabrygg, pitkän linjan ay-aktiivi PAMissa ja Oikeutta siivoojille -liikkeessä.

– PAMin edustajistoon tarvitaan enemmän siivoojien ja muiden matalapalkka-alojen puolesta kamppailevaa väkeä. Ammattiliiton puolelta on meidän vaatimuksillemme jo pientä lämpenemistä ollut havaittavissa, mutta paremmin voisi olla, kertoo Åsnabrygg.

Oikeutta siivoojille -liike on jo muutaman vuoden ajan herätellä siivoojia taistelemaan omien palkkojensa ja oikeuksiensa puolesta. Tarkoituksena on myös nostaa tärkeän siivoustyön yleistä arvostusta. Tavoitteena on siivoojille kympin tuntipalkka, mutta tästä ollaan vielä toistaiseksi kaukana.

Vaikka PAM onkin Oikeutta siivoojille -liikkeen kritiikin kohteena, haluaa liike vaikuttaa liitossa rakentavasti sisältä käsin. Siivoojien ammatillinen järjestäytymisaste on noin 30-40 prosenttia. Monet tekevät siivoustyötä väliaikaisesti eivätkä sen vuoksi liity ammattiliittoon. Siivoojat kokevat myös usein, ettei ammattiliitosta ole heille hyötyä.

– Jos siivoojien järjestäytymisastetta saataisiin kunnolla nostetuksi, työn arvostus ja palkkaus saataisiin korkeammaksi, arvelee Åsnabrygg.

On tärkeää kuulua liittoon ja vaikuttaa edustajistovaaleissa. Oikeutta siivoojille -liikkeen toimintatapoihin kuuluvat myös tiedottaminen sekä erilaiset mielenosoitukset ja suoran toiminnan tempaukset.

– PAM ei nettisivujenkaan mukaan ole virallisesti mukana järjestämässä toimintaa eurooppalaisena ay-toimintapäivänä ensi keskiviikkona. Oikeutta siivoojille sen sijaan on mukana tapahtumissa, ja viemme omiin ammattiosastoihimme tietoa toimintapäivästä, kertoo Åsnabrygg.

Hän muistuttaa, että nyt leikkausuhan alla olevat julkiset palvelut ovat tärkeitä varsinkin matalapalkka-aloilla työskenteleville työntekijöille, joilla ei edes olisi varaa ostaa palveluita yksityisiltä markkinoilta.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin edustajiston vaalit 24.9.-10.10.

Äänestys tapahtuu postitse tai sähköisesti.

Vaalikone löytyy osoitteesta www.pam.fi/vaalit/vaalikone.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (3 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.