Palveluasumista paremmaksi

20.03.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 12 / 28.3.2008

Arto Lindqvist asuu liikkumista haittaavan cp-vammansa takia Diakonissalaitoksen omistamassa palvelutalossa Helsingin Malmilla. Hän on jo pitemmän aikaa joutunut pohtimaan, miten yhteiskunta kohtelee palvelutaloissa asuvia kansalaisiaan.


Arto Lindqvist pitää palvelutalojärjestelmää toivottoman byrokraattisena. Hänen mielestään palvelutaloissa on liikaa vallalla isoveli valvoo -mentaliteetti, joka uhkaa pahimmassa tapauksessa asukkaiden oikeuksia.


Lindqvistiä myös kummastuttaa, miten palvelutalojen saamat avustukset osoittautuvat jatkuvasti riittämättömiksi.


– Tuntuu, että kaupunki pitää meitä vain välttämättömänä kustannuseränä, tuumii Lindqvist.


Hän pohtii, toimiiko palvelujärjestelmä tulevaisuudessa kunnolla, resurssit kun näyttävät nytkin olevan tiukilla. Palveluasumisen tarve tulee todennäköisesti väestön ikääntyessä kasvamaan.
Yksilöllisyys puuttuuLillqvistiä harmittaa palveluasumisessa oleva yksilöllisyyden puute.


– Helsingin kaupunki ei tarkastele ihmisiä yksilöllisesti tapaus kerrallaan, vaan vammautuneet, palvelutaloihin sijoitettavat niputetaan kaikki samaan kastiin. Meillä on Malmillakin melkoinen sekametelisoppa, kuvaa Lindqvist. Samaan yksikköön voidaan sijoittaa niin fyysisesti toimintarajoitteisia kuin esimerkiksi dementoituneita, joiden hoidon- ja huomiontarve vaihtelee suuresti.


Arto Lindqvistin mukaan myös henkilökunta kokee raskaana sen, että asiakaskunta on kirjavaa ja erilaisilla tavoilla huolenpitoa vaativaa. Tältä osin hän kaipaa palvelutaloasumiseen parempaa koordinaatiota.
Tarvetta yhteistyölleArto Lindqvist ei ole yksin huoliensa kanssa. Helsinkiläinen Seppo Harjunpää Asukasliitosta kertoo, miten pääkaupunkiseudulla on jo puolisen vuotta puuhattu vanhusten palvelutalojen asukasyhdistystä, jonka puitteissa voisi keskustella asukkaita koskevista asioista.


Keskustelua on käyty esimerkiksi palvelutalojen asuntojen kunnostustöistä, kun asukkaat joutuvat remontin tieltä siirtymään väliaikaisesti muualle asumaan.


– Monia asukkaita huolettaa se, minne ja millä perusteilla heidät remontin ajaksi sijoitetaan, kertoo Seppo Harjunpää.


Arto Lindqvist on sitä mieltä, että palvelutalojen asukkaiden valtakunnallisella verkostoitumisella ja yhteistyöllä voitaisiin luoda joukkoliikettä, joka voisi puolestaan ottaa kantaa palveluasumisen resurssien parantamiseen ja toiminnan kehittämiseen. Hän toivookin, että asiasta kiinnostuneet ottaisivat häneen yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen arto.11(at)luukku.com.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli