Palvelumaksujen nosto rokottaa pienituloisia

01.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27 / 1.8.2008

Elokuun alusta lähtien voidaan kunnissa nostaa sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuja enintään 7-28 prosenttia maksusta riippuen.


Kunnissa vaikuttavat eduskuntapuolueet tuntuvat linnoittautuneen porvarihallituksen läpi runnoman päätöksen taakse. Niinpä Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Arto Viitaniemi ei tiedä ainoatakaan kuntaa, missä korotuksia palvelumaksuihin ei tehdä, vaikka eduskunta määrittääkin vain maksujen kattomäärän.


– Mitään pakkoa maksujen korottamiseen ei ole. Kunnilla on päätösvaltaa olla nostamatta palvelumaksuja tai porrastaa niitä tulojen mukaan. Maksuista voidaan myös myöntää vapautuksia, muistuttaa Viitaniemi.
Päätöksiä keskellä kesälomiaMonissa kunnissa on maksujen korottamista vastustettukin. Lautakunnissa on terveys- ja sosiaalipalvelujen maksujen nostamisesta keskusteltu ja äänestetty Viitaniemen mukaan muun muassa Vantaalla ja Järvenpäässä. Korotuspäätökset ovat poikineet myös useita valituksia ja oikaisupyyntöjä. Maksujen korotuksia on runnottu läpi epämääräisillä tavoilla myös esimerkiksi Helsingissä, missä SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmä vaatiikin maksuja koskevan päätöksen oikaisua.


Hankalaksi maksujen korotusten vastustamisen on tehnyt ajankohta: kesällä väki on lomalla eivätkä kunnanvirastotkaan ole normaaliin tapaan avoinna. Asioiden seuraaminen ja ajaminen on lomakuukausina tarpeettoman vaikeaa.


Viitaniemen mielestä korotusten ajoitus juuri kesälle kertoo omaa kieltään prosessin läpeensä epädemokraattisesta luonteesta.
Kohti markkinakuntaaMaksujen korotukset ja niiden sitominen indeksiin osoittaa, miten politiikan painopistettä yritetään palvelujen rahoituksessa muuttaa. Arto Viitaniemi korostaa, että kyseessä on vakava hyökkäys Pohjoismaista hyvinvointijärjestelmää vastaan. Suunta on huolestuttavasti kohti markkinaehtoista kuntaa.


Tästä kielii myös hallituksen budjettikaavailut, jotka vievät esimerkiksi palvelumaksujen korotuksista kertyvät roposet kuntien pussista parempaan talteen.


– Käyttäjät ovat itse erittäin tyytyväisiä julkisiin palveluihin. Niiden taso on hyvä ja hinta kansainvälisten vertailujenkin valossa edullinen, muistuttaa Viitaniemi.


Syksyn kunnallisvaaleissa onkin hänen mukaansa kyse myös siitä, muokataanko julkisia palveluja jatkossakin entistä tiukemmin markkinatalouden muottiin.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli