Paperikapitalistin kuolinisku Kajaanille?

19.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34 / 19.9.2008

Kajaanin seutu koki kovan iskun, kun metsäjätti UPM ilmoitti viime viikolla sulkevansa paperitehtaan ja irtisanovansa jopa 535 työntekijää.


Kajaanin paperitehtaalla työskentelevä, varapääluottamusmiehenäkin aikoinaan toiminut Pertti Tervonen kertoo, että tuntemukset ovat kuin suoraan Vanhan työläisnaisen laulusta: Kainuuseen tulivat puute ja pulavuodet.


– UPM:n Kajaanin-paperitehtaan lopettaminen merkitsee Kainuulle suunnilleen samaa kuin kahden Nokian kaatuminen Suomelle, vertaa Tervonen ja huomauttaa, että Kajaanin tehtaallakin oli vielä jokin aika sitten 800 työntekijää.


Yksi teollinen työpaikka työllistää edelleen välillisesti kolme palvelusektorin työntekijää. Silloin Kajaanissa puhutaan jo yli kahden tuhannen työpaikan kohtalosta.
Kapitalismin raaimmat puoletTäysin yllätyksenä ei UPM:n ilmoitus tehtaan sulkemisesta tullut. Paperikone nelonen on yksikössä ollut kiinni jo maaliskuusta saakka.


Pertti Tervonen kertoo ounastelleensa, että tuotannon alasajoja on tulossa, mutta kun kyseessä on suuri metsäyhtiö, ei voi olla varma mikä yksikkö joutuu vaakalaudalle. Kajaanissa toivottiin parasta, mutta pelättiin silti pahinta.


Hän toteaa, miten UPM:n johtajien Wursterin ja Hännisen mukaan Kajaanin paperityöläiset ovat jopa ylittäneet tavoitteet toiminnan tehostamiseksi. Se ei kuitenkaan ole riittänyt.


Maanantaina alkavat kaikkia tehtaan työntekijöitä koskevat yt-neuvottelut. Lain mukaan niiden on kestettävä kuusi viikkoa, mutta Tervosen mukaan päätökset irtisanomisista on jo tehty. Suomessa on hänen mukaansa tehty irtisanominen aivan liian yksinkertaiseksi.


Pertti Tervosen mukaan kapitalismi näyttää nyt raaimmat puolensa. Hän ei paljoa perusta hallituksen lupaamista tukipaketeista.


– Niistä rikastuvat vain konsultit. Todellisia työpaikkoja ei niillä saada luotua.


Jos UPM tukipaketteja kaavailee, pitäisi niiden olla Tervosen mielestä vähintään samaa luokkaa kuin Saksan Bochumissa, missä Nokia lopetti tuotantoa ja irtisanoi 2 300 työntekijää. Ammattiliittojen, paikallisten poliitikkojen ja kansalaisten painostuksesta Nokia joutui maksamaan Nordrhein-Westfalenin osavaltiolle 20 miljoonan euron tukipotin, jolla edesautetaan uusien työpaikkojen syntymistä.
Kaivoksissa huonot palkatJulkisuudessa on väläytelty kaivosteollisuutta yhtenä maakuntien uutena työllistäjänä. Kajaanin lähistöllekin on avattu Talvivaaran nikkelikaivos, josta povataan alueelle muutamaa sataa uutta työpaikkaa.


Pertti Tervonen huomauttaa, että palkkataso kaivoksilla on huono: puhutaan alle kymmenen euron tuntipalkoista.


Nyt Kajaanissa puhutaan, että paperitehtaan tilalle tehtäisiin biopolttoainetta valmistava tehdas. Pertti Tervonen ei innostu näistäkään suunnitelmista.


– Olen nähnyt, missä määrin biopolttoainetta tällä hetkellä käytytään Kainuun Voimalla, joten luulen, että bioraaka-aineen käyttö ei lisääntyisi - eikä sitä kautta työllisyyskään, epäilee Tervonen.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli