Keywords:

”Patsaiden hävittäminen on barbaarista, sivistymätöntä vandalismia”

29.04.2022 - 16:00
(updated: 11.05.2022 - 16:55)
Leninin periaatteellinen linja oli kansakuntien itsemääräämisoikeus. Kuva SKP:n Turun piirijärjestö

Kokoomuslaisen pormestari Minna Arveen päätös poistaa Leninin patsas Turun taidemuseon edustalta saa kritiikkiä asiantuntijalta. Tampereen Lenin-museota 21 vuotta johtanut, eläkkeellä oleva filosofian tohtori Aimo Minkkinen kommentoi Tiedonantajalle patsaan poistoa.

– Turkulaiset ovat perinteisesti Putinin kavereita. Kun Putin arvosteli Leniniä, niin Turun pormestari kiirehti tietysti poistamaan Leninin patsaan.

Minkkisen mukaan Putin on isovenäläinen suurvaltashovinisti.

– Leninin periaatteellinen linja oli kansakuntien itsemääräämisoikeus. Esimerkiksi Suomen itsenäisyyden tunnustaminen. Hän vastusti sotaa ratkaisukeinona konflikteissa.

Minkkisen mukaan mies oli rauhanomaisen rinnakkainolon kannalla.

– Putin on militaristi ja haikailee tsaarinajan imperiumin perään, jota vastaan Lenin taisteli. Turkulaisille tiedoksi, että patsaiden hävittäminen on barbaarista, sivistymätöntä vandalismia, Minkkinen päättää.

Leninin rintakuvan on tehnyt venäläinen kuvanveistäjä, akateemikko Mihail Anikušin ja se on sijainnut Turun keskustassa vuodesta 1977.

Myös Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Tiina Sandberg ruotii kovin sanoin pormestari Arveen päätöstä.

– Leninin patsas on melko pieni, se on osin kasvillisuuden peitossa ja siitä kävelee helposti ohi. Jokirannassa on sen sijaan iso Tsaari Aleksanteri I:n patsas, joka ei häiritse ketään. Siinä hän leppoisasti Ruotsin kuninkaan Kaarle Juhanan kanssa sopii Suomen siirtämisestä Venäjän vallan alle. Se on ilmeisesti nykyään sitten ihan ok, Sandberg sivaltaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa