Perussuomalainen leikkauslista kertoo puolueen talouspolitiikan juurista

25.01.2013 - 10:56
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho esitteli viikolla työryhmänsä talouslinjauksia, joilla olisi tarkoitus saada Suomen talous uusille kasvu-urille. Tästä leikkisästi ”Sammon taonnaksi” kutsutusta kuri- ja leikkausohjelmasta on kuitenkin leikki kaukana.

Työryhmän loppuraportissa mennään hallituksen, kokoomusnuorten ja jopa Elinkeinoelämän keskusliiton esittämistä ideologisista linjauksista oikealta ohi.

Taloustyöryhmä esittää budjettileikkauksia liki kaksi miljardia euroa ja veronkorotuksia liki 1,7 miljardia euroa. Raportissa luetellaan yksityiskohtaisesti muun muassa seuraavaa:

  • Ruuan, lääkkeiden, sanomalehtien ja eräiden muiden arvonlisäveroa nostetaan reilulla miljardilla.
  • Työttömyystuki muutetaan niin sanotun Tanskan mallin mukaiseksi, eli työttömyysturvan saantia rajoitetaan voimakkaasti.
  • Työtön pakotetaan vastaanottamaan mitä tahansa työtä.
  • Yliopistoihin tulee tuhansien eurojen lukukausimaksut.
  • Opintoaikoja lyhennetään, koulutus alistetaan työmarkkinoiden armoille ja kaikille koulutusasteille tuodaan pakollista yrittäjäopetusta.
  • Kehitysavusta leikataan reilut miljardi euroa eli koko esimerkiksi vuoden 2012 budjetissa varattu summa.
  • Ydinvoimarakentaminen on ”vapautettava kahlitsevista poliittisista lupajärjestelmistä”.
  • Humanitaarinen maahanmuutto on pistettävä kuriin.

Erityisen mielenkiintoinen on työryhmäraportin taustafilosofiaa kuvaava osuus, joka parissa sivussa romuttaa viimeisetkin rippeet perussuomalaisten ”työväenpuolue ilman sosialismia” -imagosta. Raportin talousajattelu lähtee siitä, ettei valtio voi luoda yhteiskuntaan hyvinvointia. Kaikki panostus on pistettävä yksityissektorille, joka raportin mukaan on ainoa joka tuottaa. Kansainväliselle taloudelle on ennen kaikkea tarjottava kilpailukykyisiä palkkoja ja alempia veroja. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion perusajatuksen uhrataan kapitalismin alttarilla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sekä eduskuntaryhmän johto on jo julkisuudessa ehtinyt irtisanoutua taloustyöryhmän raportin muutamista johtopäätöksistä. Soinin mukaan kyseessä on ”keskusteluavaus” ja ”vaihtoehto”, joka ei edusta puolueen virallista linjaa. Soini löysi kuitenkin raportista paljon hyvää ja totesi vain, ettei raportissa ehdotettu ALV:n korotus menisi puolueessa läpi – periaatteellista kantaa nostoa vastaan hän ei esitä.

Terhon taloustyöryhmän työtä ei ole tehty puoluejohdon selän takana tai tietämättä. Raportissa todetaan, että työryhmä oli koottu ”perussuomalaisista talouden ammattilaisista”. Mukana on ollut muun muassa eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija Juha Halttunen sekä Soinin luottomies puoluetoimistosta, entinen ay-jyrä ja ”työmies” Matti Putkonen. Terho itse kertoi haastattelussa, että Soini on kannustanut työryhmän työtä ja ollut tietoinen myös raportin sisällöstä.

Mitä raportilla tavoitellaan? Raportissa tehdyt linjaukset jatkavat Soinin jo syksyllä antamaa lausuntoa, jonka mukaan perussuomalaiset ovat valmiita kokoomuksen kanssa samaan hallitukseen. Se osoittaa, että kokoomuksen olisi helpompi toteuttaa rankkaa leikkaus- ja yksityistämispolitiikkaa ja talouskuria perussuomalaisten kuin nyt hallituksessa istuvien kuuden puolueen, myös SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa.

Toisaalta oikeistopopulistiset, lähinnä pikkuporvariston, pienyrittäjien ja ryysyköyhälistön kannatukselle kasvaneet liikkeet ovat historiassa usein ottaneet käyttöön kovempaa kuria ja järjestystä ratkaisuna yhteiskunnallisiin ongelmiin. Työryhmän raportissa on paljon kaikuja tästä.

On selvää, että perussuomalaisissa on erilaisia kantoja ja että monet puolueen jäsenet ja eritoten kannattajat vastustavat useita taloustyöryhmän näkemyksiä. Sampo Terhon mielestä raportin linjausten ristiriitaisuus suhteessa perussuomalaisten virallisiin papereihin on kuitenkin vain ”marginaalinen”. Lisäksi Terho kertoo, että raportin tavoitteita pyritään ajamaan puolueen ohjelmiin.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (12 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.