Perustuslakifarssi

08.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45/2006.

Suomi ratifioi Euroopan unionin perustuslaillisen sopimuksen tiistaina 5. joulukuuta äänin 125-39. Hanke vaati taakseen kaksi kolmasosaa annetuista äänistä. Neljä edustajaa äänesti tyhjää ja poissa oli 31 edustajaa. Äänestys jakoi sekä hallituksen että opposition rivejä.




Keskustelu perustuslaista jatkuu



EU-kriittiset kansalaisjärjestöt haluavat huomauttaa, ettei eduskunnan päätös muuta sitä tosiasiaa, ettei perustuslaki astu koskaan voimaan.


– Tässä yhteydessä ei voi muuta kuin valittaa sitä, kuinka alas kansanedustajalaitoksemme on vaipunut. Mitään pakkoa ratifioimiseen ei ole, ja nyt jo Saksa on ilmoittanut pyrkivänsä valmistelemaan uuden esityksen.


Kansalaisista enemmistö pitää perustuslain hyväksymistä tarpeettomana toimena.


Järjestöjen mukaan nyt pitää käydä laaja keskustelu koko perustuslain mielekkyydestä. On kysyttävä sekä kansalaisten oikeuksien että demokratian perään aina vain laajentuvassa EU:ssa.


– Perustuslain ratifioinnin tulee merkitä keskustelun jatkumista ja toivottavasti voimistumista. Tulevissa eduskuntavaaleissa on EU:n kehitys pidettävä näkyvästi esillä ja eduskuntaan valittava sellaisia kansanedustajia, jotka suhtautuvat vakavasti kansalaisten mielipiteisiin ja osaavat kriittisesti arvioida EU:n ylikansallisen vallan kasvua, järjestöt toteavat yhteisessä kannanotossaan.




Lainvastainen laki



Vaihtoehto EU:lle Tiedotuskeskuksen Thomas Wallgren kertaa syitä, minkä takia EU:n perustuslaki tulee kuopata.


– Sen valmisteluprosessi on ollut huonoa ja sitä on tehty vastoin kansalaisten tahtoa. Tämä syventää entisestään unionin demokratiavajetta.


Myös pohjoismaisen hyvinvointivaltion perustasta päätetään jatkossa unionin tasolla.


Sotilaallisesti perustuslaki merkitsee loppua Suomen tähän asti menestyksekkäälle liittoutumattomuuspolitiikalle. Nyt Suomen turvallisuutta rakennetaan aseperustalle aikaisemman yhteistyölle perustuneen linjan sijasta.


Perustuslain vaikutuksista ei ole edes Suomessa tehty kunnollisia selvityksiä, vaan ongelmia on lakaistu maton alle. Unionin kehittämisessä edetään nyt sammutetuin lyhdyin.


Keski-Pohjanmaan VEU:n puheenjohtaja Mauri Nygård korostaa, miten päätös ratifioida EU:n perustuslaki sotii Suomen omaa perustuslakia vastaan.


– Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, ei eduskunnalle tai EU:lle. Valitettavasti meillä ei ole perustuslakituomioistuinta, minkä johdosta eduskunnan yksinkertainen enemmistö voi kävellä perustuslakimme ylitse.




Äärimmäistä röyhkeyttä



EU-kriittisten järjestöjen eurooppalaisen allianssin TEAM:in puheenjohtaja, tanskalainen Jesper Monsville pitää traagisena sitä, miten Suomen eduskunta ratifioi EU:n perustuslain kysymättä kansalta neuvoa. Kansan tahdon vähättely osoittaa poliittiselta eliitiltä äärimmäistä röyhkeyttä.


– EU:n perustuslaki, jos se tulee voimaan kansalaisten vastustuksista huolimatta, tulee muuttamaan syvästi EU:n toimintaa. EU:n perustuslaki tulee aina olemaan ensisijainen jäsenvaltioiden lainsäädäntöön nähden (artikla 1-6).


Monsvillen mukaan perustuslaki lisää EU:n militarisointia voimakkaasti.


– Suomen monivuotinen liittoutumattomuuspolitiikka on luonut kansainvälisesti valtavan suuren merkityksen ja arvovallan. Tämä politiikka, jota kansa on arvostanut, päättyy nyt jatkuvan varustelun myötä, mikä on suuri takaisku sekä rauhalle että demokratialle.




Kamppailua jatkettava



Jussi Liljakorostaa, että EU-kriittinen kamppailu jatkuu perustuslain ratifioinnista huolimatta.


Valtapuolueet yrittävät saada keskustelun EU:sta ja perustuslaista pois jaloista sopivasti ennen keväisiä eduskuntavaaleja.


Päinvastoin, nyt asiasta on jaksettava pitää ääntä entistä kuuluvammin. (MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli