Pohjanmaalla tahdotaan muutosta

05.04.2011 - 13:15
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
SKP:n vaalitempaus ostoskeskus Rewell Centerissä Vaasassa. Mukana Reino Kolmonen (vas.), Tapio Hakala ja Martin Löf. / TA |

Vaasan vaalipiirin ehdokkaat ovat päätyneet Suomen kommunistisen puolueen kannattajaksi erilaisia reittejä pitkin. Pedersöreläinen Martin Löf (nro 48) kertoo vielä kymmenen vuotta aiemmin vastustaneensa kommunismia.

– Päädyin lopulta nykyiseen ajattelutapaani, koska mielestäni ihmisten pitää pystyä perustelemaan ajatuksensa. Kun on itselleen rehellinen, voi joutua toteamaan, ettei oma ajattelutapa olekaan oikein, vaan ajatuksiaan joutuu muuttamaan.

Vaasalainen Tapio Hakala (nro 44) kertoo, että hänen lapsuudenkodissaan sosialismi ja kommunismi merkitsivät paljon, joten aatteisiin kasvaminen alkoi jo lapsuudessa. Niinikään Vaasassa asuva Reijo Kolmonen (nro 46) taas kiinnostui työväenliikkeestä Ruotsissa asuessaan. Yksi kiinnostuksen herättäneistä tekijöistä oli siirtolaistyöntekijöiden huono kohtelu ruotsalaisissa tehtaissa.

– Vasemmistoliitto ei tarjonnut tarpeeksi, koska halusin kokonaisvaltaisen ratkaisun. Kun muutin Suomeen, liityin SKP:een, kertoo Kolmonen.

Turvaa reilusta sosiaalipolitiikasta

Ehdokkaiden mielestä julkisen sektorin alasajo on hälyttävää. Kolmosen mielestä peruspalvelujen suojeleminen on ensiarvoisen tärkeää, ja yksityistäminen on pysäytettävä.

– 90-luvun alusta lähtien meno on alkanut mennä hulluksi. Julkisia palveluita on leikattu, ja säästöt on ohjattu osakkeenomistajille. Koko yhteiskunta tanssii osakkeenomistajien mukaan. Sitä se rahamaailma on, kuvailee Kolmonen.

Yksi Hakalan tärkeimmistä vaaliteemoista on sosiaaliturvajärjestelmän parantamisen lisäksi eläketurvan parantaminen. Eläkeiän nostamista hän vastustaa.

– Eläkkeen minimitasoa on ehdottomasti nostettava ja eläkkeelle siirtymisessä on oltava vaihtoehtoja, sanoo Hakala.

Rauhaa sotimisen sijaan

Hakalan mielestä Suomen sotilaalliset sitoutumat on purettava, ja Suomen liittyminen Natoon on estettävä. Kolmonen ja Löf ovat samoilla linjoilla.

– Sotaan upotetaan vuosittain todella paljon resursseja. En ymmärrä, miten kukaan voisi kannattaa sotaa. Paljon kannattavampaa olisi käyttää rahat rauhan rakentamiseen, Löf pohtii.

– Suomi ei saa liittyä Natoon. Maailman ongelmat ratkaistaan rauhaa rakentamalla, ei sotimalla. Yhdysvallat mobilisoi muita maita sotimaan vain omien taloudellisten etujensa vuoksi, Kolmonen sanoo.

Muutosta yhteiskuntaan

Ehdokkaat ovat yksimielisiä siitä, ettei se suunta, johon kapitalismi Suomea vie, ole toivottava. Martin Löfiä kyllästyttää turvattomuus ja epävarmuus, joka lisääntyy työntekijöiden keskuudessa tuloerojen kasvun myötä.

– Voitto, jonka työ tuottaa, kuuluu työntekijöille, koska he sen tuottavat. Kyse on oikeudenmukaisuudesta, sanoo Löf.

Myös jatkuvan talouskasvun aiheuttamat ympäristöhaitat huolestuttavat ehdokkaita.

– Liika kuluttaminen on ongelma, koska kuluttamisesta on tullut itse tarkoitus. Katsomme itseämme omistamiemme tavaroiden kautta, Reijo Kolmonen sanoo.

– Talouskasvua on ehkäistävä ympäristön ja ihmisen suojelemiseksi. On aivan selvää, että ihmiskunta on tuotantotapojen muutoksen edessä, koska emme voi jatkaa nykymallin mukaan, jos tahdomme estää ympäristökatastrofin. Elinkeinopolitiikka ja tuotantotavat on muutettava ihmisiä ja luontoa suojeleviksi. Vain se pitäisi tuottaa, mitä ihminen todella tarvitsee, kiteytttää Tapio Hakala ajatuksiaan.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.