Pohjoisen kommunistit tapasivat Ivalossa

15.06.2015 - 14:12
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Tänä vuonna kommunistien tapaaminen oli Suomessa Ivalossa 13.-14. kesäkuuta. / Tapio Siirilä |

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kommunististen puolueiden pohjoisten järjestöjen edustajat ovat tavanneet vuosittain vuorotellen eri maissa. Tänä vuonna tapaaminen oli Suomessa Ivalossa 13.-14. kesäkuuta.

Mukana oli nyt myös Tanskan puolueen edustaja. Vaikka Tanska onkin etelässä, sille kuuluva Grönlanti on aidosti kalottialuetta.

Tapaamisessa käsiteltiin kunkin maan poliittista tilannetta ja vaihdettiin kokemuksia puolueiden toiminnasta. Kaikissa osallistujamaissa yhteistä on oikeistolainen politiikka, joka pyrkii yritysten voittojen lisäämiseen ja tavallisen kansan kurjistamiseen. Kaikissa maissa kommunistit ovat pyrkineet estämään huononnusten toteutumisen.

Olemme huolissamme myös ympäristön tilasta. Luonto on erityisen haavoittuvaista pohjoisen aroilla alueilla. Lisääntyvä kaivostoiminta sekä öljyn ja kaasunporaus pyrkii voittojen maksimoimiseen eikä ota riittävästi huomioon ympäristön suojelemisen vaatimuksia. Myös kalastus ja kalanviljely on järjestettävä kestävän kehityksen periaatteella ympäristöä suojellen.

Toteamme, että tekeillä olevat kansainväliset vapaakauppa- ja palvelukauppasopimukset TTIP, CETA ja TiSA on pysäytettävä demokraattisen päätöksentekojärjestelmän vastaisina hankkeina.

Rauhanomaisen yhteistyön kehittämistä

Erityisen huolissamme olemme Naton lisääntyvästä aktiivisuudesta pohjoisilla alueilla. Suuret Cold Response -harjoitukset (seuraava vuonna 2016 Norjan Trøndelagissa), maaliskuussa Finnmarkissa pidetty Joint Viking -harjoitus (Norjan suurin sotaharjoitus kylmän sodan jälkeen) sekä touko-kesäkuun vaihteessa Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisessa ilmatilassa pidetty Naton jättimäinen ilmasotaharjoitus (Arctic Challenge Exercise) ovat tästä tuoreita esimerkkejä.

Nato pyrkii vetämään kaikki Pohjoismaat mukaan liittolaisina sotilaallisiin painostustoimiin ja jopa sotaan Venäjää vastaan ja osallistumaan sodan kustannuksiin. Sitä ei voida hyväksyä.

Muodollisesti Natoon kuulumattomat Ruotsi ja Suomikin ovat tiiviisti mukana Naton toiminnoissa. Esimerkiksi USA:n merijalkaväen sotilaita oli talvella koulutuksessa Suomessa Sodankylän varuskunnassa. Ruotsi ja Suomi ovat myös tehneet Naton kanssa niin sanotun isäntämaasopimukseen (Host-Nation Support), joka sitoo ne yhtä tiiviimmin Natoon. Sopimus sallii myös Naton ydinaseiden sijoittamisen Ruotsiin ja Suomeen.

Sotilaallisen vastakkainasettelun sijasta me vaadimme rauhanomaisen yhteistyön kehittämistä ja yhteistyötä arktisen vesialueen resurssien hyödyntämisessä.

TAPIO SIIRILÄ

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (27 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.