Pohjoisen kommunistit tapasivat Ivalossa
Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kommunististen puolueiden pohjoisten järjestöjen edustajat ovat tavanneet vuosittain vuorotellen eri maissa. Tänä vuonna tapaaminen oli Suomessa Ivalossa 13.-14. kesäkuuta.
Mukana oli nyt myös Tanskan puolueen edustaja. Vaikka Tanska onkin etelässä, sille kuuluva Grönlanti on aidosti kalottialuetta.
Tapaamisessa käsiteltiin kunkin maan poliittista tilannetta ja vaihdettiin kokemuksia puolueiden toiminnasta. Kaikissa osallistujamaissa yhteistä on oikeistolainen politiikka, joka pyrkii yritysten voittojen lisäämiseen ja tavallisen kansan kurjistamiseen. Kaikissa maissa kommunistit ovat pyrkineet estämään huononnusten toteutumisen.
Olemme huolissamme myös ympäristön tilasta. Luonto on erityisen haavoittuvaista pohjoisen aroilla alueilla. Lisääntyvä kaivostoiminta sekä öljyn ja kaasunporaus pyrkii voittojen maksimoimiseen eikä ota riittävästi huomioon ympäristön suojelemisen vaatimuksia. Myös kalastus ja kalanviljely on järjestettävä kestävän kehityksen periaatteella ympäristöä suojellen.
Toteamme, että tekeillä olevat kansainväliset vapaakauppa- ja palvelukauppasopimukset TTIP, CETA ja TiSA on pysäytettävä demokraattisen päätöksentekojärjestelmän vastaisina hankkeina.
Rauhanomaisen yhteistyön kehittämistä
Erityisen huolissamme olemme Naton lisääntyvästä aktiivisuudesta pohjoisilla alueilla. Suuret Cold Response -harjoitukset (seuraava vuonna 2016 Norjan Trøndelagissa), maaliskuussa Finnmarkissa pidetty Joint Viking -harjoitus (Norjan suurin sotaharjoitus kylmän sodan jälkeen) sekä touko-kesäkuun vaihteessa Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisessa ilmatilassa pidetty Naton jättimäinen ilmasotaharjoitus (Arctic Challenge Exercise) ovat tästä tuoreita esimerkkejä.
Nato pyrkii vetämään kaikki Pohjoismaat mukaan liittolaisina sotilaallisiin painostustoimiin ja jopa sotaan Venäjää vastaan ja osallistumaan sodan kustannuksiin. Sitä ei voida hyväksyä.
Muodollisesti Natoon kuulumattomat Ruotsi ja Suomikin ovat tiiviisti mukana Naton toiminnoissa. Esimerkiksi USA:n merijalkaväen sotilaita oli talvella koulutuksessa Suomessa Sodankylän varuskunnassa. Ruotsi ja Suomi ovat myös tehneet Naton kanssa niin sanotun isäntämaasopimukseen (Host-Nation Support), joka sitoo ne yhtä tiiviimmin Natoon. Sopimus sallii myös Naton ydinaseiden sijoittamisen Ruotsiin ja Suomeen.
Sotilaallisen vastakkainasettelun sijasta me vaadimme rauhanomaisen yhteistyön kehittämistä ja yhteistyötä arktisen vesialueen resurssien hyödyntämisessä.
TAPIO SIIRILÄ
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Facebook sulki toimittaja Yrjö Hakasen tilin lähes vuosi sitten, ennalta varoittamatta ja antamatta mahdollisuutta valittaa asiasta. Siitä alkoi 11 kuukautta kestänyt kafkamainen prosessi, jossa Hakanen vaati tilinsä avaamista. Prosessi päättyi Hakasen voittoon: EU:n digipalveluasetuksen toimeenpanoa valvova viranomainen velvoitti Facebookia hallitsevan Meta-yhtiön palauttamaan Hakasen Facebook-tilin.
Suomen kommunistisella puolueella on kumpaankin kevään vaaliin oma vaaliohjelmansa. Kommunistien vaihtoehto lähtee siitä, että aletaan määrätietoisesti parantaa tavallisten ihmisten oloja. On parannettava pieni- ja keskituloisten taloudellista asemaa, lisättävä vaikutusmahdollisuuksia sekä laajennettava demokraattisia oikeuksia ja vapauksia. Tämä ei tapahdu itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa kaikkien yhteiskunnan ahtaalle ajamien kanssa, sanotaan puolueesta.
Taiteen edistämiskeskus Taike päätti tänä vuonna jättää Tiedonantajan täysin ilman kulttuurilehtitukea. Tämä tarkoittaa, että Tiedonantaja on nyt täysin julkisten tukien ulkopuolella. Lehden talous nojaa yhä vahvemmin tilauksiin ja lukijoiden tukeen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.