Poliisi väkivaltaa provosoimassa Tampereella

13.12.2013 - 16:16
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Itsenäisyyspäivän Kiakkovieras-tapahtumaan osallistui muutama sata mielenosoittajaa. Rauhallisesti sujunut mielenosoitus sai ikävän käänteen, kun sekä virkavalta että osa mielenosoittajista ajautui ylilyönteihin ja ilkivaltaan. / Pentti Airola |

Kapitalismia, suurpääoman valtaa ja hyvinvointivaltion purkamista vastustanut itsenäisyyspäivän Kiakkovieraiden mielenosoitus Tampereella sai väkivaltaisia muotoja, kun vahvasti varustautunut virkavalta otti yhteen mielenosoittajien kanssa. Sadat mielenosoittajat joutuivat mellakkavarusteisten poliisijoukkojen ja hevosten ahdistelemaksi. 

Koko mielenosoitustapahtuma leimattiin muutaman ilkivallanteon johdosta ”rosvojoukon rähinöinniksi”, jolla ei muka ollut poliittista sanomaa – huolimatta esimerkiksi järjestäjien verkkosivustolla julkaistuista kannanotoista. 

Poliisi aloitti tapahtuman järjestäjien vainoamisen jo alkusyksystä. Kiakkovierasjuhlista keskusteltiin verkossa kaikille avoimella Punk in Finland –keskustelufoorumilla. Poliisi välitti foorumin ylläpitäjille pyynnön ilmiantaa muutaman keskustelijan henkilötiedot.

Ylläpito suhtautui poliisin pyyntöön kielteisesti. Sen mukaan kyseessä on keskustelu täysin laillisesta mielenilmauksesta, jonka suunnitteleminen ei ole rikos vaan osa perustuslailla suojattua mielipiteen ilmaisun ja kokoontumisen vapautta. 

Työväenliikkeeltä lisää valmiutta mielenosoittamiseen

Kommunistinen nuorisoliitto tuomitsee kannanotossaan itsenäisyyspäivän mielenosoitukseen liittyneet tapahtumat poliisin toimien ja muutamien mielenosoittajien ylilyöntien osalta.

Liiton mielestä median uutisointi sekä poliisin tiedotus tapahtuneesta on ollut yksipuolista ja mielenosoittajia mellakoitsijoiksi leimaavaa. Mellakkavarusteisilla poliiseilla tai ratsupoliiseilla on taatusti osuutta asiaan mielenosoituksen yltyessä mellakointiin.

– Huomattavaa on myös se, että rauhallisesi mieltään osoittavat ihmiset saivat osansa poliisin pippurisumutteista ja muista voimankäyttökeinoista. Kuitenkaan mielenosoitusten ajautuminen tavaroiden hajottamiseen ei ole puolustettavaa toimintaa, kommunistinuoret toteavat. 

Nuorisoliitto vaatii suomalaiselta työväenliikkeeltä nykyistä suurempaa aktiivisuutta ja myös valmiutta mielenosoittamiseen. 

Mielenosoittajilla oikea huoli

SKP:n pääsihteerin Heikki Ketoharjun mukaan median valitsemat näkökulmat Kiakkovierasjuhlien tapahtumien uutisoinnissa kertovat omaa kieltään. 

– Mitäpä siitä, että suurin osa mielenosoittajista ei särkenyt yhtään ikkunaa, ja mitäpä siitä, että suurimmalla osalla oli ihan oikea huoli: kasvava eriarvoisuus ja luokkaristiriidat tämän päivän Suomessa, kirjoittaa Ketoharju blogissaan. 

Itsenäisyyspäivänä korostetaan Ketoharjun mielestä kyllä mieluusti kansallista yhtenäisyyttä, mutta se loppuu tasan siihen, mihin loppuvat juhlapuheet.

– Juuri aiemmin tällä viikolla maamme rikkaat julkaisivat adressin, jossa vaativat itselleen vähemmän veroja maksettavaksi. Tampere-talon juhlissa laseja kilisteli myös maamme hallitus, vain viikko rakennepaketin hyväksymisen jälkeen. Mutta mitäpä vanhusten laitoshoidon leikkauksista, toisen asteen koulutuksen karsimisesta tai kuntien ympäristövalvonnan heikentämisestä. Todellisia syypäitä ovat ne pari humalaista, jotka särkivät Stockmannin ikkunan, pohtii Ketoharju ironisesti.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (42 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.