Politiikassa on nyt politiikkaa

20.02.2015 - 16:30
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Harvoin on politiikassa niin monia isoja asioita yhtä aikaa avoinna ja vaakalaudalla kuin nyt.
Etukäteen juuri kukaan ei tuntunut tietävän, miten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta kokoontui arvioimaan kaikkien eduskuntapuolueiden johtajien sopiman uudistuksen perustuslainmukaisuutta. 

Euroopan unionissa ja Euroopan keskuspankissa käsiteltiin torstaina sitä, annetaanko Kreikan lainoille jatkoaikaa ja ollaanko valmiita ryhtymään neuvotteluihin varsinaisen lainaohjelman ehdoista. Radikaalin vasemmistolaisen Syrizan johtama hallitus on vaatinut Kreikalle helpotusta lainojen maksuun ja oikeutta itse päättää, millaisia uudistuksia Kreikassa tehdään.
Ukrainassa on vaakalaudalla Minskissä neuvotellun tulitaukosopimuksen jatkuminen, mutta avautunut myös mahdollisuuksia edetä neuvottelujen tuloksena syntyneellä ”tiekartalla” konfliktin ratkaisemiseksi rauhanomaisin keinoin.
Politiikassa on taas politiikkaa. Monet asiat, joita on pidetty realiteetteina, osoittautuvat muuttuviksi ja muutettavissa oleviksi. Aloitteiden, vaihtoehtojen esittämisen, muutosvoimien kokoamisen ja liittojen rakentamisen merkitys korostuu.
Kannattaa panna merkille, että kaikki Suomen eduskunnassa nyt istuvat puolueet ovat olleet hakoteillä, monessa suhteessa suorastaan tuhoisalla linjalla. Ne ovat sitoutuneet ajamaan sote-uudistusta, joka romuttaa lähipalveluja, kuntien rahoitusta ja demokratiaa. Ne ovat hyväksyneet EU:n talouskurisopimukset ja ”tukipaketit”, joilla Kreikka on ajettu humanitaariseen katastrofiin. Eduskuntapuolueet ovat myös asettuneet Ukrainassa tukemaan EU:n linjaa ja Ukrainan nykyhallitusta sekä syyttämään monisyisestä konfliktista yksipuolisesti Venäjää.

Suomessakin on kuitenkin puolue, joka on kaikissa näissä isoissa kysymyksissä tarjonnut vaihtoehdon, joka on nyt osoittautunut realistisemmaksi kuin poliittisen eliitin linja. Tämä puolue on SKP, Suomen kommunistinen puolue.
SKP on kunta- ja sote-uudistuksen alusta alkaen esittänyt vaihtoehtona kolmiportaisen mallin, jossa erikoissairaanhoito ja muut kuntien laajaa yhteistyötä vaativat palvelut järjestää vaaleilla valittu ja valtion verotuksella rahoitettu maakuntahallinto, pääosa peruspalveluista säilyy kunnissa ja kunnissa kehitetään osallistuvaan budjetointiin nojaavaa lähidemokratiaa. SKP on ollut mukana Syrizan ja Euroopan vasemmiston kamppailussa EU:n kurisopimusten ja pankkien vallan murtamiseksi, taloudellisen tuen ohjaamiseksi pankkien sijasta vaikeuksissa oleville ihmisille. SKP on toistuvasti korostanut, että sota ja Nato eivät ole ratkaisu Ukrainan kriisiin vaan tarvitaan neuvotteluja, rauhanomaisia ja demokraattisia ratkaisuja. (TA)

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset