Porissa on aloitettava 6+6 tunnin työaikakokeilu

28.03.2017 - 10:15
Kristina Kumlander (vas.) ja Pekka Lundgren ovat yhtä mieltä siitä, että kuntavaalien pääkysymys on hallituksen nykyisten sote-suunnitelmien sekä kuntapalveluiden yhtiöittämisen ja yksityistämisen tyrmääminen.

SKP:n porilaisen kuntavaaliehdokkaan Pekka Lundgrenin mielestä Porin kaupungin työpaikoilla ja -pisteissä on aloitettava 6+6 tunnin työaikakokeilu. Tämä tarkoittaa käytännössä työajan lyhentämistä sekä töiden jakamista. Lundgrenin mukaan kokeilua on pyöritetty etenkin Ruotsissa sekä Suomessa joillakin työpaikoilla ja kokemukset ovat olleet poikkeuksetta myönteisiä.

– Esimerkiksi eräässä ruotsalaisessa vanhainkodissa 6+6 tunnin työaikakokeilu lisäsi työssä jaksamista sekä vähensi sairauspoissaoloja selvästi. Porissakin kokeilu on syytä aloittaa perusterveydenhuollon työpaikoilla ja vanhainkodeissa, koska niissä työkuormitus on suurta.

Lundgren korostaa, että työpaikoilla, joissa kokeilua on pyöritetty työn tuottavuus on kasvanut. Näin työaikaa on voitu lyhentää palkkoja alentamatta.

Lundgren arvelee, että Porin vuokra-asunnoissa ja kiinteistöissä tehtävissä korjaus- ja kunnossapitotöissä voidaan aloittaa myös 6+6 tunnin työaikakokeilu. Hän listaa kiireellisistä korjauskohteista kärkeen Porin kouluja ja päiväkoteja viime vuosina vaivanneet sisäilmaongelmat.

– Kyseiset remontit voidaan hoitaa kunnallisen yritystoiminnankin puitteissa. Miksi siis jättää mittavia ja alati kasvavia korjausmäärärahoja kunnallisen rakennusvalvonnan ulkopuolella oleville yksityisille korjausfirmoille. Kunnallinen liiketoiminta vahvistaa myös kuntataloutta, Lundgren summaa.

Aloite työaikakokeilusta

Lundgren kertoo, että SKP:n Satakunnan seudun piiri on tekemässä Porin kaupungille aloitteen 6 + 6 työaikakokeilun aloittamisesta karhukaupungin työpaikoilla ansiotasoa alentamatta.

Eikä piirisihteerin pestiäkin hoitavan Lundgrenin mukaan kokeilun aloittaminen ole rahasta kiinni, koska Porilla on varaa heittää verorahoja jopa Kankkulan kaivoon. Siksi hän nimittää kaupunginvaltuuston myöntämää 3,5 miljoonan euron markkinointitukea Porista huhtikuussa reittilennot aloittavalle lentoyhtiö Nextjetille.

– Ilman kaupungin myöntämää miljoonatukea lennot Porista Helsinkiin ja Tukholmaan ovat kannattamatonta bisnestä. Ruotsalaisyhtiö huomaa tämän enemmin tai myöhemmin, kuten lennot aiemmin kannattamattomina lopettaneet yhtiöt.

Lundgren huomauttaa, että Porilla on ilmeisesti myös ylimääräisiä miljoonia, koska kaupunki makselee vuosittain sakkoa käyttämättä jääneistä työllistämismäärärahoista. Vuonna 2015 sakkosumma oli reilut pari miljoonaa euroa.

Vaihtoehto sote-sekoilulle

Lundgren korostaa SKP:n raumalaisehdokkaan Kristina Kumlanderin tapaan, että kuntavaalien pääkysymys on hallituksen nykyisten sote-suunnitelmien sekä kuntapalveluiden yhtiöittämisen ja yksityistämisen tyrmääminen.

"Hallituksen sote-suunnitelmat tarkoittavat toteutuessaan myös miljardiluokan tulonsiirtoa veronmaksajilta etenkin terveys-, hoiva- ja sosiaalialan suuryrityksille."

– Hallituksen sote-suunnitelmat tarkoittavat toteutuessaan myös miljardiluokan tulonsiirtoa veronmaksajilta etenkin terveys-, hoiva- ja sosiaalialan suuryrityksille, Lundgren lisää.

Hän painottaa SKP:n esittävän hallituksen sotelinjalle kuntalaisten etujen mukaisen vaihtoehdon. Tiivistetysti ilmaistuna se tarkoittaa, että kunnat hoitavat perus- ja lähipalvelujen tuottamisen pääsääntöisesti itse.

– Palvelujen rahoituskin on selvä: esimerkiksi pääomatuloja on verotettava jatkossa muiden ansiotulojen tapaan sekä lisättävä kuntien valtionosuuksia ja osuutta yhteisöveron tuotosta.

Hallituksen sotelinja on romuttamassa myös kunnallista itsehallintoa. Lundgrenin mielestä tämä voidaan estää hajauttamalla kunnallista päätäntävaltaa keskittämisen sijaan. Esimerkiksi siirtämällä päätöksentekoa kaupunginosavaltuustoille sekä panostamalla osallistuvaan budjetointiin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.