Portugalin verosopimus mahdollistaa edelleen veronkierron

25.01.2018 - 08:15

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) lupaa Suomen valmistautuvan lähikuukausina Portugalin verosopimuksen irtisanomiseen.

– Jos Portugalista ei lähikuukausina saada tietoa uuden sopimuksen hyväksymisen edistymisestä, on vuonna 1970 tehdyn sopimuksen irtisanominen uudelleen ajankohtainen.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka teki joulun alla kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaati voimatoimia vuonna 2016 solmitun uuden sopimuksen voimaansaattamiseksi.

Iso-Britannian, Irlannin ja Ranskan verosopimukset estävät Suomea verottamasta sinne maksettuja osinkoja.

Veropakolaiset voivat nostaa vanhan Portugalin verosopimuksen turvin Suomessa kertyneitä yksityisen sektorin eläkkeitä verovapaasti. Se antaa myös mahdollisuuden myydä suomalaisia asunto-osakkeita maksamatta Suomeen veroa.

Orpon mukaan Espanja on vihdoin saattamassa voimaan vuonna 2015 solmitun uuden verosopimuksen. Myös Ranskan suuntaan on tehty tunnusteluja sopimusneuvottelujen käynnistämiseksi.

Harakka on vaatinut Suomelta aktiivisempaa otetta verosopimusten uudistamisessa. Kyse ei ole pikkuasioista. Iso-Britannian, Irlannin ja Ranskan verosopimukset estävät Suomea verottamasta sinne maksettuja osinkoja. Samaan aikaan Verohallinnon tilastot osoittavat, että kyseisiin maihin maksetaan silmiinpistävän suuri osa suomalaisten pörssiyhtiöiden osingoista. Verovälttely onnistuu näiden verosopimusten turvin, kun tosiasialliset osakkaat piilottelevat hallintarekisterien takana.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.