Porvari mellastaa asuntomarkkinoilla

17.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 38 / 17.10.2008

Useissa kunnissa valmistellaan vuokrien korotuksia, joista aiotaan tiedottaa asukkaille sopivasti vasta vaalien jälkeen. Esimerkiksi Helsingissä on kaupungin omistamiin Maunulan asuntoihin valmisteilla jopa yli 14 prosentin vuokrankorotukset.


Kunnat omistavat yhteensä noin 300 000 vuokra-asuntoa, joissa on noin 700 000 asukasta. Ne on alun perin rakennettu vastamaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen ja etenkin pienituloisten asumistarpeisiin.


Sittemmin kunnat ovat kuitenkin alkaneet tavoitella yhä enemmän tuottoa asuinkiinteistöistä.
Vuokrien nousua voisi hillitäAsumiskustannusten nousu on erityisen suuri ongelma isoissa kaupungeissa. Kunnilla on periaatteessa mahdollisuuksia hillitä asumiskustannusten nousua muun muassa tonttivuokria, energia- ja vesimaksuja sekä rakentamisen ja peruskorjauksen lainoitusta koskevilla ratkaisuilla.


Viime vuosina kunnat ovat kuitenkin pikemminkin kiihdyttäneet vuokrien nousua kuin hillinneet sitä. Kunnat ovat ryhtyneet perimään asunnoista ja tonteista markkinavuokria. Myös kuntien energia- ja vesilaitosten tariffeja on nostettu jatkuvasti.
Korotukset jopa yli 14 %SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmä järjesti viime sunnuntaina Maunulassa keskustelutilaisuuden uhkaavista vuokrankorotuksista. Maunulan alueelle valmistellaan 7 – 10 %, jopa yli 14 % vuokrankorotuksia. Tämä ylittää selvästi pääkaupunkiseudun keskimääräisen vuokrien nousun, joka on tilastokeskuksen mukaan ollut viimeksi kuluneen vuoden aikana 5 %.


– Kaupungin pitää hillitä vuokrien nousua alentamalla korkeita tonttivuokria, järjestämällä peruskorjaukseen edullisempaa lainoista sekä rajoittamalla energia- ja vesimaksujen nousua, esitti valtuutettu Yrjö Hakanen.


Hänen mielestään on syytä arvioida myös uudelleen kuntien vuokratalojen fuusioiminen isoiksi kokonaisuuksiksi, joissa myös vanhojen talojen asukkaat joutuvat maksamaan jatkuvasti nousevan uustuotannon kustannuksia.


Asukasliiton järjestösihteeri Tiina Sandberg muistutti, että valtion asuntorahastoon kertyy jatkuvasti ylijäämää, jota nyt käytetään valtion muiden menojen katteeksi. Näillä varoilla voitaisiin järjestää edullisempia lainoja muun muassa kuntien asuntojen peruskorjaukseen. Hänen mielestään tarvitaan myös vuokrasääntelyä.
Vapaavuori lopetti AravanAsuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) lopetti ensi töinään valtion aravalainojen myöntämisen. Tämä on osoittautunut katastrofaaliseksi virheeksi. Käytännössä uusien kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentaminen on lähestulkoon loppunut, kun pankit ja grynderit eivät halua siihen panostaa.


Hakanen vaatii hallituksesta pikaista uudelleenarviota ja palaamista edullisiin aravalainoihin. Asuntorahastosta pitää ryhtyä myöntämään markkinahintoja selvästi edullisempia lainoja. Korkotukilainat eivät ole ratkaisu tilanteeseen, kun pankit eivät halua lainoittaa kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa.


Toisena keinoja asuntotuotannon elvyttämiseen Hakanen esittää, että kuntiin perustetaan uudelleen omia rakennusostoja tai rakentamisen liikelaitoksia. Asuntotuotannossa jäädään kauas tavoitteista, koska yksityiset rakennusliikkeet eivät ole kiinnostuneita rakentamaan kaupungin tilaamia asuntoja eikä kaupungilla ole omaa organisaatiota varsinaiseen rakentamiseen. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli