Postialalla edessä vaikea kamppailu
Posti- ja logistiikka-alalla eletään nyt historiallisen epävarmoja aikoja. Alan työehtosopimusten voimassaoloaika ja työrauhavelvoite päättyi perjantaina 15. lokakuuta ja työehtosopimusneuvottelut käynnistettiin samana viikkona.
Tavallista tes-kierrosta erikoisemman tilanteesta tekee, että uuden EU-direktiivien mukaisen, kilpailun avaavan postilain oli määrä tulla eduskunnan käsittelyyn samana perjantaina. Sitä ei kuitenkaan kuulunut.
Nyt neuvotteluissa ei päästä etenemään, sillä työnantaja ei ole edes esittänyt liiton vaatimuksiin vastineita vedoten uuden postilain sisällön epävarmuuteen. Keskiviikkona 20. lokakuuta Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti työtaistelutoimet julistamalla koko alalle lisä- ja ylityökiellon.
Helsingin postipiirien 52 ja 53 työntekijät marssivat ulos työpaikoiltaan torstaiaamuna. Työnantaja yritti murtaa ylityökieltoa käyttämällä ekstraajia eikä suostunut poistamaan ylimääräistä henkilökuntaa toimipaikoista.
PAU:n pääluottamusmies ja henkilöstö ilmoittivat, että rikkurointia ei missään tapauksessa hyväksytä.
Peruspostipalvelun rahoitus auki
Tiedonantaja on jo aiemmin kertonut, että liikenne- ja viestintäministeriön taannoinen lakiesitys sisältää runsaasti heikennyksiä. EU:n pakkokilpailutuksesta on haittaa niin veronmaksajille, tavalliselle kuluttajille kuin postialan työntekijöillekin. Loppujen lopuksi kukaan ei kuitenkaan tunnu tietävän mitä uusi postilaki tulee käytännössä tarkoittamaan Itellan toiminnan kannalta. Lakiesitys jättää peruspalvelun rahoituksen täysin auki.
Nykyisellään Itella rahoittaa kannattamatonta postitoimintaa voitollisten alueiden tuotoilla noin 150 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä rahoitusmalli ei ole jatkossa mahdollinen, kun avautuvassa postipalveluiden kilpailussa uudet yritykset käärivät voitot päältä.
Julkisuudessa ministeri Suvi Lindén (kok) onkin jo maalaillut kauhukuvia Itellan varhais- ja päiväjakelun yhdistämisestä, joka tarkoittaisi massiivisia työpaikkojen leikkauksia ja pakottaisi tuhannet postilaiset yötyöhön.
Työntekijät ovat tyrmänneet tällaiset suunnitelmat yksiselitteisesti, mutta työnantajapuoli on jo lähtenyt valmistelemaan radikaaleja heikennyksiä. Kun yötyö maksaa päivätöitä enemmän, tappiot yritetään maksattaa duunareilla. Esimerkiksi yötyön haittalisiä pyritään leikkaamaan. Tilanne on pitkälle sama kuin kiistassa kauppojen sunnuntaiaukioloista.
Tuottavuusmallit hävittävät työpaikkoja
Jo nyt erityyppisillä tuottavuusmalleilla on alalta hävinnyt runsaasti työpaikkoja, ja varsinkin suuremmilla paikkakunnilla on siirrytty solmimaan enemmän niin sanottuja epätyypillisiä työsuhteita – perusteettomia määräaikaisuuksia, lähes nollasopimuksia, alihankintaa yms.
PAU:n päätavoitteena onkin nyt turvata alan työehdot työehtosopimuksella ja torjua työehtojen heikennykset. Irtisanomisia vastaan vaaditaan kattavaa muutosturvaa. Lisäksi jäsenkunta odottelee jo vähitellen kunnollisia palkankorotuksia, joilla korjattaisiin alan palkkojen jälkeenjääneisyys.
Edessä tulee siis olemaan erityisen vaikea kamppailu postialan työläisille, joita on työtaistelujen piirissä noin 22 000. Paras painostuskeino PAU:lle on neuvottelujen ajankohta; työtaistelutoimet on julistettu jatkumaan jouluun saakka. Mikäli neuvottelutulosta ei synny, Turun postikeskus menee lakkoon 2. marraskuuta ja Turun postin myymälät ja kuljetus 3. marraskuuta.
Pistelakkoja laajennetaan tarvittaessa myös muualle maahan.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Eroakirkosta-palvelu avattiin 21.11.2003 ja sen kautta on kahden vuosikymmenen aikana eronnut yli 850 000 valtionkirkkojen jäsentä. Tampereella, joka on myös palvelun kotikaupunki, järjestetään perjantaina juhlaseminaari palvelun eri vaiheista sekä kirkosta eroamisen historiasta ja tulevaisuudesta.
Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb vastaa HS:n vaalikoneessa olevansa täysin samaa mieltä, kun kysytään, tuleeko sallia ydinaseiden kuljetukset Suomen kautta. Hän on kannattanut myös Naton joukkojen sijoittamista pysyvästi Suomeen ja korostanut Yhdysvaltojen kanssa tehtävää ns. puolustussopimusta ”äärettömän tärkeänä”.
Suomen ja Israelin edustajat allekirjoittivat äsken hankintasopimuksen israelilaisesta David’s Sling -ilmatorjuntajärjestelmästä. Yli 300 miljoonan asekaupalla tuetaan sekä poliittisesti että taloudellisesti Israelin sotaa palestiinalaisia vastaan. Myös suomalaisyhtiö on mukana valmistamassa aseita Gazan pommittamiseen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.