Potkuja jaellaan oli eläkeputkea olemassa tai ei

10.12.2020 - 14:45
(updated: 19.12.2020 - 11:44)
Lapin kommunistien mielestä työttömäksi joutunut yli 60-vuotias ei käytännössä enää saa uutta työtä. Kuvituskuva Pixabay

Hallituksen päätettäväksi on tulossa niin sanotun eläkeputken poistaminen. Eläkeputki tarkoittaa, että 60 vuotta täyttäneille voidaan maksaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.

Työnantaja jakelee potkuja oli eläkeputkea olemassa tai ei.

Suomen kommunistisen puolueen Lapin piirin mielestä nyt tarvitaan oikeita työllisyystoimia.

– Eläkeputkesta luopuminen muka lisäisi työllisyyttä. Tätä perustelua on vaikea ymmärtää. Työnantajahan palkkaa työntekijöitä vain sen määrän, jonka hän katsoo tarvitsevansa. Jos työntekijää oikeasti tarvitaan, eläkeputkeen siirtyvän vanhan työntekijän tilalle palkataan uusi. Jos työnantajan mielestä työntekijöitä on vähennettävä, työnantaja jakelee potkuja oli eläkeputkea olemassa tai ei, Lapin piiristä sanotaan.

 

Lapissa työllistyminen vaikeaa

Eläkeputken poistaminen ei piirin mielestä lisää työllisyyttä, mutta heikentää olennaisesti vanhojen työntekijöiden asemaa.

– Työttömäksi joutunut yli 60-vuotias ei käytännössä enää saa uutta työtä, vaan putoaa pois ansiosidonnaiselta päivärahalta määräajan (yleensä 400 päivää) tultua täyteen. Erityisesti Lapissa työllistyminen on korkeintaan toiveajattelua.

SKP:n Lapin piirin mielestä työllisyyden parantamiseen on olemassa oikeitakin keinoja. Piiri esittääkin, että kuntiin ja muualle julkiselle sektorille täytyy lisätä työntekijöitä huonosti toimivien palveluiden parantamiseksi.

– Uusia työpaikkoja saataisiin myös siirtymällä kuuden tunnin työaikaan ansioita alentamatta. Lyhyemmän työajan kokeiluista on saatu hyviä kokemuksia sekä Suomesta että muualta maailmasta, Lapin kommunistit päättävät.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.