Pravdan syntymästä sata vuotta
Vladimir Leninin perustaman Venäjän bolshevikkipuolueen äänenkannattajan Pravdan ensimmäisen numeron ilmestymisestä Pietarissa tulee 5. toukokuuta kuluneeksi sata vuotta. Pravdan ensimmäisen numeron ilmestymispäivästä tuli työväen lehdistön päivä. Venäjän federaation kommunistinen puolue järjestää Pravdan kunniaksi 5.-6. toukokuuta festivaalin. Myös sen äänenkannattaja on nimeltään Pravda.
Vuonna 1901 ilmestyi Leninin artikkeli Mistä on alettava? Siinä Lenin esitti teesinsä, jonka mukaan puolueen rakentaminen on aloitettava valtakunnallisen poliittisen sanomalehden perustamisesta. ”Mielestämme toiminnan lähtökohtana, ensimmäisenä käytännöllisenä askeleena haluamamme järjestön luomiseen, ja vihdoin, tärkeimpänä johtolankana, josta kiinni pitäen voisimme järkkymättä kehittää, syventää ja laajentaa tätä järjestöä, täytyy olla yleisvenäläisen poliittisen sanomalehden perustaminen. Me tarvitsemme ennen kaikkea sanomalehden – ilman sitä on mahdotonta periaatteellisesti vankan ja kaikinpuolisen propagandan ja agitaation järjestelmällinen harjoittaminen.”
Leninin mukaan tällaisen lehden on oltava nimenomaan valtakunnallinen ja poliittinen. Ja hän esitti klassiseksi muodostuneen määritelmän: ”Sanomalehti ei ole ainoastaan kollektiivinen propagandisti ja kollektiivinen agitaattori, vaan myöskin kollektiivinen organisaattori. Tässä viimeksi mainitussa suhteessa sitä voidaan verrata rakennustelineisiin, jotka pystytetään rakennettavan talon ympärille, jotka hahmottelevat rakennuksen ääriviivat, helpottavat yhteydenpitoa eri rakentajien kesken, auttavat heitä jakamaan työn ja saamaan yleiskuvan järjestetyllä työllä saavutetuista yleisistä tuloksista.”
Tämä määritelmä pätee edelleen, esimerkiksi Suomen ainoan kommunistisen sanomalehden, SKP:n äänenkannattajan Tiedonantajan, luonteeseen ja toimintaan, luonnollisesti ajanmukaistettuna.
1. Ensiksikin tilanne edellyttää vaihtoehdolta entistä päättävämpää pureutumista sisältöön, todellisuuden tieteellistä analyysiä, juuriin menevän tiedon tarjoamista, asioiden penkomista ja paljastamista, niiden todellisten syiden ja seurauksien esiin kaivamista, itsestäänselvyyksien ja vaihtoehdottomuuden kyseenalaiseksi asettamista sekä kilpailukykyisten vaihtoehtoisten aloitteiden esittämistä.
2. Toiseksi tilanne edellyttää vaihtoehdolta ihmisten arkeen pureutumista, tavallisten ihmisten ongelmiin ja niiden todellisiin syihin paneutumista sekä todellisten ”oman elämänsä sankareiden” esittelemistä.
3. Tilanne edellyttää vaihtoehdolta vallitsevan politiikkakäsityksen ja edustuksellisuuden murtamista. Kommunistisen lehden tulee olla kansalaisten huolten ja protestien foorumi, heidän omakohtaisen toimintansa rohkaisija ja kokoaja. Ihmisiä on rohkaistava siirtymään politiikan katsomosta politiikan tekijöiksi.
4) Tilanne edellyttää vaihtoehtoiselta lehdeltä sitä, että hylätään jyrkkä jako toisaalta lehden julkaisijaan ja lehteä tekeviin ammattilaisiin ja toisaalta ns. kohdeyleisöön. Vaihtoehtoisen lehden tekijöitä on muodossa tai toisessa oltava kaikkien sen lukijoiden ja tukijoiden ja sitä etujensa ja pyrkimystensä ajamiseen tarvitsevien ihmisten.
5. Viidenneksi tilanne edellyttää vaihtoehdolta rohkeutta ja hyökkäävyyttä. Vaihtoehtoinen media Engelsin sanoja lainaten ”ei vetistele, vätystele eikä änkytä anteeksipyyntöjä. Se ei luikertele vastustajan iskujen alta, vaan antaa vastustajan yhdestä iskusta kaksi takaisin”. Se ei siis käperry nurkkaan, vaan hyökkää, mutta tietenkin asiallisesti, taitavasti, turhaan siltoja polttamatta, kunnon ihmisiä loukkaamatta ja pitäen aina päällimmäisenä mielessä, miten vaikutetaan optimaalisen myönteisesti tavallisten ihmisten ajatteluun ja toimintaan. Sen periaatteena ei ole ”ken ei ole puolellamme, on meitä vastaan”, vaan ”ken ei ole meitä vastaan, on meidän (ainakin potentiaalinen/tuleva) ystävämme ja yhteistyökumppanimme.
6. Valtamedia ja valtajulkisuus ei ole aukoton eikä haavoittumaton. Vastajulkisuudella on mahdollisuutensa. Työ on aloitettava siitä. mikä on läheisintä ja eniten omassa vallassamme olevaa: oman lehden kehittämisestä, levittämisestä ja tukemisesta.
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Pääkirjoitukset
Maailma on syvän ympäristökriisin edessä. Perimmäiset syyt tälle ovat sidoksissa taloudellisen vallan ja riiston rakenteisiin.
Suomen työttömyystilanne on koko EU:n heikoimpia. Lisäksi työelämän laatu on heikentynyt.
Työsuojeluviranomainen tarkasti kesällä alle 30-vuotiaiden nuorten työpaikkoja ja havaitsi selkeitä puutteita nuorten palkkauksessa. Nuorten työpaikoilla valvottiin myös työturvallisuutta ja tarkastuksilla havaittiin monenlaisia puutteita perehdytyksen suhteen.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.