Prometheus-leirien kesä käynnistyi – ”Leiri on monelle nuorelle ensimmäinen paikka, jossa hänet kohdataan tasavertaisena”

06.06.2022 - 18:00
(updated: 21.06.2022 - 15:58)
Yhdenvertaisuus on yksi protuleirien ohjaavista arvoista. Kuva kesältä 2021 Rivelinmutkan leiriltä. Kuva Jouka Heikkinen

Prometheus-leirien, tuttavallisemmin protuleirien, kesä käynnistyi sunnuntaina 5. kesäkuuta. Kesä–elokuun aikana järjestetään yhteensä 57 leiriä ympäri Suomea ja niille osallistuu yhteensä lähes 1000 leiriläistä.

Protuleirien suosio on ollut kasvussa ja leirit on ilmoittauduttu täyteen vuosi vuodelta yhä lyhyemmässä ajassa. Tämän kesän kaikki suomenkieliset 8. tai 9. luokan käyneille suunnatut leirit tulivat täyteen vain kolmessa päivässä ilmoittautumisen avautumisesta.

Vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan protuleirit vahvistavat nuorten itsetuntoa, sosiaalisia taitoja ja suvaitsevaisuutta sekä vaikuttavat leiriläisten ajatteluun pidemmällä aikavälillä.

Protuleirillä keskustellaan ja väitellään yhteiskunnallisista, filosofisista ja omaan elämään liittyvistä teemoista. Leiriviikon aikana käsiteltäviä teemoja ovat esimerkiksi identiteetti, ympäristö ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Leiritoiminnan ohjaavia arvoja ovat ilo ja hyvinvointi, yhdenvertaisuus, utelias pohdinta sekä vastuullisuus.

Leirillä pyritään kannustavaan ja osallistujia kunnioittavaan ilmapiiriin muun muassa turvallisen tilan periaatteilla ja ryhmäytymiseen panostamisella. Yhteishengen rakentumista tuetaan myös pienellä ryhmäkoolla: jokaisella leirillä on vain 12–18 osallistujaa.

Protuleirien vetämisestä vastaavat kahden yli 20-vuotiaan vapaaehtoisen ohjaajan ja viiden 15–19-vuotiaan apuohjaajan leiritiimit. Monet leiriläiset lähtevät oman leirin jälkeen mukaan Protun toimintaan esimerkiksi seuraavan kesän apuohjaajiksi.

Leiritoiminnasta vastaava Prometheus-leirin tuki ry:n, tuttavallisemmin Protu, pitää leireillä tärkeimpänä nuorten leiriläisten omaa ajattelua ja keskinäistä keskustelua.

– Protuleiri on monelle nuorelle ensimmäinen paikka, jossa hänet kohdataan tasavertaisena ja hänen ajatuksensa ja tunteensa otetaan vakavasti. Leirin turvallisilla aikuisilla on tässä iso rooli. Niin leirit kuin yhdistystoiminta niiden takana ovat omiaan elinikäisten ystävyyksien muodostumiselle, Protun puheenjohtaja Alma Koivisto sanoo.

Protu päivitti kevätkokouksessaan huhtikuussa yhdistyksen arvoja, missiota ja visiota. Kokouksessa linjattiin muun muassa, että Protu on antifasistinen, antirasistinen, antiableistinen ja feministinen. Kaikki Protun toiminta on myös uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa