Punaisilla suvipäivillä keskusteltiin toimeentulosta
Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kokoontui yli 30 vasemmistohenkistä ihmistä keskustelemaan Punaisille suvipäiville Kajaaniin. Alustavat puheenvuorot käyttivät Asko Julkunen Talvivaaran kaivoshankkeesta, Katriina Oinas ja Mikko Korhonen perustulosta, Attacin hallituksen jäsen, tutkija Marko Juutinen Euroopan talouskriisistä ja Oulun kaupunginvaltuutettu Juha Tapio kuntapalvelujen yksityistämisestä. Alustusten pohjalta käytiin vilkasta keskustelua.
Perustulokeskustelun käynnisti Katriina Oinas katsauksella perustuloajatuksen historiaan ja esittelemällä erilaisia perustulomalleja.
Viimeisin on vihreitten esitys 450 euroa perustuloksi kaikille Suomen kansalaisille. Se rahoitettaisiin ympäristöverotusta ja yli 5 000 euron kuukausitulojen verotusta lisäämällä.
– Perustulo poistaisi kansalaisten nöyryyttämisen sossun luukulla ja ihmisarvon riippuvuuden työstä, tasa-arvo ja henkinen hyvinvointi lisääntyisi, Katriina listasi perustulon tueksi esitettyjä argumentteja.
Mikko Korhonen esitteli omassa puheenvuorossaan SKP:n 900 euron perusturva-aloitetta. Aloitteella vaaditaan korotusta nykyisiin minimitukiin ja nykyisen tukiviidakon yksinkertaistamista ja maksatuksen siirtämistä yhdelle luukulle, Kelaan.
– Vihreitten perustulomalli voi sisältää riskejä: saadaan lisää työnantajien kaipaamaa joustavaa, liikkuvaa työvoimaa, jota on helppo pompottaa. Se voi hajottaa työläisten rintamaa, ja ilman ay-liikettä on vaikea saada parannusta perusturvaan.
Keskustelussa perustuloa pidettiin ihanteena elämästä ilman rahan ahneutta ja vapautena orjuuttavasta työstä. Arveltiin, että monet kommunistitkin ihailevat liikaa työtä ja talouskasvua, vaikka työelämä on voimakkaassa murroksessa ja täystyöllisyys vaikea saavuttaa.
Monessa puheenvuorossa pidettiin tärkeänä saada parannusta kaikkein köyhimpien asemaan perusturvaa korottamalla. Samalla perusturvan puolesta toimiminen on vasemmiston voimien kokoamista oikeistoa vastaan. Muisteltiin, että lakkotaisteluilla saatiin aikoinaan paljon aikaan.
Sovittiin, että keskustelu jatkuu syyskuussa Oulun sosiaalifoorumissa ja Tiedonantaja-tapahtumassa Tampereella, lehtien palstoilla sekä netissä sellaisen liikkeen luomiseksi, joka voi toteuttaa tarpeellisen uudistuksen sosiaaliturvan parantamiseksi.
Iltaa vietettiin suomalaiskansalliseen tapaan saunoen ja vapaan seurustelun merkeissä.
Sunnuntaina Suvipäivien lopuksi pohdittiin vielä hetki tulevaa toimintaa ja toiminnan kehittämistä.
Ensi kesänä kokoonnutaan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Pohjois-Karjalaan samoissa merkeissä. Paikka ja ohjelma selviävät myöhemmin.
Alustusten ja keskustelun referointia löytyy SKP:n Joensuun piirijärjestön sivuilta >>>
Tekijä
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Tampereen teollisuusalueen suurin ammattiosasto Teollisuus7 ei hyväksy Israelin valtion Gazan alueen siviiliväestöön kohdistuvaa, Israelin suorittamaa, kansanmurhaan vertautuvaa väkivaltaa. Ammattiosasto lausui asiasta tällä viikolla.
Tuoreessa raportissa esitellään vuosina 2016–2023 tehdyn perinnebiotooppien eli perinneympäristöjen inventoinnin tulokset. Tieto Suomen perinnebiotoopeista on lisääntynyt 1990-luvusta, mutta hoidettuja perinnebiotooppeja on luontotyyppien ja lajiston säilymisen kannalta edelleen liian vähän. Monelle uhanalaiselle kasvi- ja hyönteislajille ne ovat ainoa mahdollinen elinympäristö.
Terveydenhuollon riittämättömät resurssit ja STEA-rahoituksen karsiminen sotejärjestöiltä osuvat kipeästi niihin vanhempiin, jotka saavat lapsensa tulevaisuudessa. Jo tällä hetkellä näkyvät ilmiöt, kuten vanhempien uupumus ja nuorten pahoinvointi, tulevat hyvin todennäköisesti lisääntymään.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.