Puuliitto: metsureille kehno eropaketti yhteiskunnan kukkarosta

23.12.2016 - 13:30

Metsähallituksen Metsätalous Oy:n osoittama vimmainen tarve ja kiire metsureistansa eroon pääsemiseksi on Puuliiton arvion mukaan tavoitteiltaan ja menettelytavoiltaan kestämätön. Metsureille tarjotaan sisällöltään kehnoa eropakettia, jonka toteutumisen yhteydessä Metsätalous Oy säästää sievoisen summan työnantajavelvoitteissaan.

Korvauksen vastaanottajat menettävät irtisanomisajan palkan ja siihen liittyvät, lomakertymät, heidän eläketulonsa pienenee ja työttömyysturvan laskentaperuste heikentyy.

Metsätalous Oy:n metsureille tarjoama maksimissaan 12 kuukauden eropaketti voi aluksi tuntua suurelta, mutta todellisuus on toisenlainen. Korvauksen vastaanottajat menettävät irtisanomisajan palkan ja siihen liittyvät, lomakertymät, heidän eläketulonsa pienenee ja työttömyysturvan laskentaperuste heikentyy. Pelkästään irtisanomisaika, siitä koituva vuosiloma ja lomakorvaus vastaavat useilla metsureilla pitkien työsuhteiden seurauksena seitsemän kuukauden palkkaa. Kun korvauksesta maksetaan myös verot tavalliseen tapaan, ei käteen jäävä summa lopulta ole kummoinen.

Samalla eropaketti tarkoittaisi sitä, että toimenpiteellään työvoiman vähentämistarpeen ilmaissut Metsätalous Oy pääsee eroon irtisanomismenettelyyn sisältyvistä työnantajan taloudellisista velvoitteista. Pelkästään eläkeputkeen siirtyvän työntekijän varsinaiselle vanhuuseläkkeelle siirtymiseen kuuluva työttömyysvakuutusrahastomaksu on noin 20000 euroa työntekijää kohden. 50 tällaista sopimusta merkitsee siis miljoonan euron menetystä yhteiskunnalle.

Vastuullinen työnantaja hoitaa tällaiset kokonaisuudet ilman muuta yhteistoimintalain mukaisen menettelyn mukaan, mutta Metsätalous Oy on lähettänyt eropakettiehdotuksensa metsureille tekstiviestinä ilman varsinaista sopimustekstiä. Sitä työntekijät eivät ole saaneet vielä nähdäkseen edes pyydettäessä. Puuliitto suosittaa, että sopimuksia ei missään tapauksessa hyväksytä ennen kuin niiden todelliset vaikutukset on metsureiden kannalta perusteellisesti selvitetty.

Metsätalouden yhtiöittäminen riski

Puuliitto vastusti Metsähallituslain muuttamista juuri sillä perusteella, että metsätalouden yhtiöittäminen sisältää riskin taloudellisten arvojen korostumisesta ja yhteiskunnallisten velvoitteiden väistymisestä taka-alalle.

Valtio-omistajan on viimeistään nyt herättävä ja käännettävä Metsähallituksen suunta takaisin yhteiskunnallista vastuuta laaja-alaisesti kantavaksi toimijaksi.

Todellisuus on osoittautumassa uhkakuvia rankemmaksi. Ensin Metsätalous päätti metsureiden joukkolomautuksesta ja nyt se yrittää päästä kaikista metsureistaan eroon tehdäkseen tilaa alihankinnalle. Puuliiton saamien tietojen mukaan sen tavoitteena on, uskomatonta kyllä, ryhtyä käyttämään ennen muuta ulkomaisia yrityksiä. Jos niin käy, ei Metsähallituslain mukaisella yhteiskunnallisella velvoitteella työllisyyden huomioon ottamisesta ole enää mitään merkitystä.

Valtio-omistajan on viimeistään nyt herättävä ja käännettävä Metsähallituksen suunta takaisin yhteiskunnallista vastuuta laaja-alaisesti kantavaksi toimijaksi. Metsähallituksen arvo on sen yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.