Puuliitto: metsureille kehno eropaketti yhteiskunnan kukkarosta
Metsähallituksen Metsätalous Oy:n osoittama vimmainen tarve ja kiire metsureistansa eroon pääsemiseksi on Puuliiton arvion mukaan tavoitteiltaan ja menettelytavoiltaan kestämätön. Metsureille tarjotaan sisällöltään kehnoa eropakettia, jonka toteutumisen yhteydessä Metsätalous Oy säästää sievoisen summan työnantajavelvoitteissaan.
Korvauksen vastaanottajat menettävät irtisanomisajan palkan ja siihen liittyvät, lomakertymät, heidän eläketulonsa pienenee ja työttömyysturvan laskentaperuste heikentyy.
Metsätalous Oy:n metsureille tarjoama maksimissaan 12 kuukauden eropaketti voi aluksi tuntua suurelta, mutta todellisuus on toisenlainen. Korvauksen vastaanottajat menettävät irtisanomisajan palkan ja siihen liittyvät, lomakertymät, heidän eläketulonsa pienenee ja työttömyysturvan laskentaperuste heikentyy. Pelkästään irtisanomisaika, siitä koituva vuosiloma ja lomakorvaus vastaavat useilla metsureilla pitkien työsuhteiden seurauksena seitsemän kuukauden palkkaa. Kun korvauksesta maksetaan myös verot tavalliseen tapaan, ei käteen jäävä summa lopulta ole kummoinen.
Samalla eropaketti tarkoittaisi sitä, että toimenpiteellään työvoiman vähentämistarpeen ilmaissut Metsätalous Oy pääsee eroon irtisanomismenettelyyn sisältyvistä työnantajan taloudellisista velvoitteista. Pelkästään eläkeputkeen siirtyvän työntekijän varsinaiselle vanhuuseläkkeelle siirtymiseen kuuluva työttömyysvakuutusrahastomaksu on noin 20000 euroa työntekijää kohden. 50 tällaista sopimusta merkitsee siis miljoonan euron menetystä yhteiskunnalle.
Vastuullinen työnantaja hoitaa tällaiset kokonaisuudet ilman muuta yhteistoimintalain mukaisen menettelyn mukaan, mutta Metsätalous Oy on lähettänyt eropakettiehdotuksensa metsureille tekstiviestinä ilman varsinaista sopimustekstiä. Sitä työntekijät eivät ole saaneet vielä nähdäkseen edes pyydettäessä. Puuliitto suosittaa, että sopimuksia ei missään tapauksessa hyväksytä ennen kuin niiden todelliset vaikutukset on metsureiden kannalta perusteellisesti selvitetty.
Metsätalouden yhtiöittäminen riski
Puuliitto vastusti Metsähallituslain muuttamista juuri sillä perusteella, että metsätalouden yhtiöittäminen sisältää riskin taloudellisten arvojen korostumisesta ja yhteiskunnallisten velvoitteiden väistymisestä taka-alalle.
Valtio-omistajan on viimeistään nyt herättävä ja käännettävä Metsähallituksen suunta takaisin yhteiskunnallista vastuuta laaja-alaisesti kantavaksi toimijaksi.
Todellisuus on osoittautumassa uhkakuvia rankemmaksi. Ensin Metsätalous päätti metsureiden joukkolomautuksesta ja nyt se yrittää päästä kaikista metsureistaan eroon tehdäkseen tilaa alihankinnalle. Puuliiton saamien tietojen mukaan sen tavoitteena on, uskomatonta kyllä, ryhtyä käyttämään ennen muuta ulkomaisia yrityksiä. Jos niin käy, ei Metsähallituslain mukaisella yhteiskunnallisella velvoitteella työllisyyden huomioon ottamisesta ole enää mitään merkitystä.
Valtio-omistajan on viimeistään nyt herättävä ja käännettävä Metsähallituksen suunta takaisin yhteiskunnallista vastuuta laaja-alaisesti kantavaksi toimijaksi. Metsähallituksen arvo on sen yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Helsingin Kirjamessut alkoivat tänään. Tänä vuonna kirjamessuilla on esillä entistä enemmän yhteiskunnallisia aiheita ja esiintyjiä on yli 1000.
Alkusyksystä 2021 käynnistetty Tiedonantajan printtilehden palstauudistus on loppusuoralla ja vapuksi tilaajat saavat kotiin uudistuneen lehden. Uudistusta varten pyydettiin lukijapalautetta ja sitä saatiinkin syksyn aikana nettilomakkeella, kirjepostina ja suoraan sähköpostitse runsaasti.
Osuuskunta Tradekan edustajiston vaalin tulos julkistettiin tänään. Kommunistien ja sitoutumattomien listalta valittiin edustajistoon helsinkiläinen Yrjö Hakanen. Äänioikeuttaan käytti noin 51 000 jäsentä.
- 1 / 317
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kotimaa
Itsemääräämisoikeuteen perustuva Laki sukupuolen vahvistamisesta hyväksyttiin eduskunnassa. Uusi laki vahvistaa perus- ja ihmisoikeuksia Suomessa.
Helsingin kaupungin johdossa valmistellaan linjauksia, joilla osa kaupungin omistamasta Helen-konsernista voidaan myydä pois. Jos esitys hyväksytään, se avaa mahdollisuuden myydä Helenin muita omistuksia kuin tarkemmin määrittelemättömät ”strategisesti tärkeät verkot”. Myös Helenin osakkeista voitaisiin myydä lähes puolet.
Hallitus esittää, että ”Suomi osallistuu täysimääräisesti Naton toimintaan”, ilman varauksia ydinaseista ja tukikohdista. Linja myös ydinasepolitiikassa on muuttunut. Suomen edustajat äänestivät tänä syksynä YK:ssa ensi kertaa ydinasekieltosopimusta vastaan ja ulkoministerikin myönsi eduskunnassa, että näin toteutettiin Naton yhteistä politiikkaa.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.