Raamisopimus tulee työntekijöille historiallisen kalliiksi

29.11.2011 - 13:43
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Lauri Lyly valittiin SAK:n puheenjohtajaksi toukokuussa 2009. / SAK |

Duunareille tuli SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn signeeraus kalliiksi, kun Lyly viime maanantaina allekirjoitti niin sanottuun raamisopimukseen perustuvan työmarkkinaratkaisun, toteaa pitkän linjan ay-aktiivi ja Suomen kommunistisen puolueen entinen pääsihteeri Arto Viitaniemi.

Viitaniemen mukaan raamisopimus on tosiasiassa osa hallituspolitiikkaa ja sen takana on koko hallituskoalitio vasemmistoliitosta kokoomukseen.

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen istuu hallituksessa ainoana tarkoituksenaan hiljentää ay-liike, Viitaniemi lataa.

Lauri Lyly mainosti syntynyttä ratkaisua historiallisen kattavaksi.

Tämä tekeekin siitä työntekijäpuolen kannalta historiallisen kalliin, koska ani harva tulee saamaan raamin ylittäviä palkankorotuksia. Monet eivät saa sopimukseen kuuluviakaan senttejä, koska isolta osin valta työpaikkakohtaisen osuuden jakamisesta jäi työnantajille.

Sopimus johtaa siihen, että kolmena perättäisenä vuotena reaaliansiot tulevat alenemaan. Viitaniemi laskee, että tänä vuonna alennus on inflaation takia vähintään 0,8 prosenttia.

Yhteensä reaaliansiot alenevat kolmen vuoden aikana 2 prosenttia. Pakkoraamilla suoritettiin siis sisäinen devalvaatio, eli leikattiin palkkojen ostovoimaa.

Viitaniemi huomattaa myös, että sopimuksessa ei ole ainuttakaan pykälää tai lausetta, johon vedoten työntekijät ja ay-liike voisi estää irtisanomiset ja lomautukset.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (32 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.