Rahavallan on maksettava kriisi!

15.12.2011 - 14:29
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Kommunististen ja työväenpuolueiden kansainvälinen tapaaminen vetoaa joukkotoiminnan laajentamiseksi ja voimien kokoamiseksi vastahyökkäykseen työväen etujen ja radikaalien muutosten puolesta. Ateenassa viime viikonloppuna kokoontuneet 78 puolueen edustajat korostavat, että nykyisessä kriisissä ei ole kyse vain politiikan ja järjestelmän virheistä vaan itse järjestelmä on virheellinen.

Kapitalismin vastaus kriisiin on yhä laajempi tuotantovoimien tuhoaminen, joukkoirtisanomiset sekä hyökkäykset palkkoja, eläkkeitä ja julkisia palveluja vastaan. Se vie talouslamaan, demokratian kaventamiseen ja myös imperialististen sotien uhkiin.

Kreikassa ja monissa muissa maissa laajentuneet luokkataistelut, Tunisian ja Egyptin kansannousut sekä Latinalaisen Amerikan vasemmiston saavutukset kertovat kriisiin liittyvän myös taistelun ja muutoksen mahdollisuuksia. Talouskriisi ja EU:n ristiriidat ovat lisänneet tietoisuutta perustavaa laatua olevien kapitalisminvastaisten muutosten tarpeellisuudesta, arvioi tapaamisen avannut Kreikan kommunistisen puolueen pääsihteeri Aleka Papariga.

”Sosialismi on tulevaisuus”

Kurjistamispolitiikkaa vastaan tässä ja nyt käytävän kamppailun todettiin liittyvän tiiviisti kysymykseen demokratiasta ja suurpääoman vallan murtamisesta. 20 vuotta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen on kapitalismin kriisi nostanut kysymyksen sosialismista uudelleen ajankohtaiseksi. Ilman sosialismia ihmiskunnalla ei ole tulevaisuuden näköaloja.

Ateenan tapaamisessa sovittiin useita aloitteita kommunististen ja työväenpuolueiden yhteistoiminnan voimistamiseksi. Niistä ensimmäisenä on kansainvälinen solidaarisuus ja tuki työväen kamppailuille eri maissa. Konkreettisia yhteisen toiminnan päivämääriä ovat muun muassa kansainvälinen naistenpäivä maaliskuussa ja Naton huippukokouksen vastatapahtumat huhtikuussa. Etelä-Afrikassa järjestetään ensi kesänä kommunististen puolueiden ilmastokokous.

Tapaamisen julkilausumissa varoitetaan sotilaallisista interventioista Syyriaan ja Iraniin, vaaditaan Palestiinan itsenäisyyden tunnustamista, tuomitaan Kuuban vastainen saarto ja ilmaistaan solidaarisuus muun muassa Kreikan työväen ja ay-liikkeen kamppailuille.

Tuki Ellinikin lakkolaisille

Kreikan kommunistinen nuorisoliitto järjesti tapaamisen kunniaksi lauantaina konsertin, jonka tunnuksena oli ”Kommunismi on maailman nuoruus”. Konsertin aluksi esitettiin raju video Kreikan kaduilla, työpaikoilla, oppilaitoksissa ja parlamentin ympärillä käydyistä luokkataisteluista. Sitten Stefanos Paradakosin yhtye veti monisatapäisen yleisön mukaan taistelulauluihin.

Kolmipäiväinen Ateenan tapaaminen päättyi vierailuun Elliniki Halivuorgian metallitehtaalla, jonka työläiset jatkoivat jo 43 päivää kestänyttä lakkoa ja tehtaan valtausta. Lakko ja valtaus olivat vastalause metalliyhtiön päätökselle alentaa työläisten palkkoja. Samaan aikaan paikalla vieraili myös naisjärjestöjen kutsuma joulupukki, joka jakoi lahjoja lakkolaisten lapsille.

Suomesta Ateenan tapaamiseen osallistui SKP, jota edusti puheenjohtaja Yrjö Hakanen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (52 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.