Rakennusliitto irti tupo-kohmelosta

16.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20 / 16.5.2008

Uusliberalismin aikakaudella rakennusalan isännät ovat tulleen entistäkin ahneimmaksi ja röyhkeimmiksi. Mitkään voitot eivät tunnu riittävän: viime vuonna tehtiin jälleen ennätysmäisesti voittoja.


– Uusliberalismi on tunkeutunut kaikkien eduskuntapuolueiden lisäksi myös hämmästyttävän laajasti ay-liikkeenkin sisälle tulopolitiikan myötä. Se näkyi selvästi liittokohtaisella tes-kierroksella, kun esimerkiksi Metallityöväen- ja Kemianliito nielaisivat riittämättömien palkankorotusten lisäksi Elinkeinoelämän keskusliiton pitkään ajamat työpaikkakohtaiset palkkaratkaisut sekä monia muita heikennyksiä, sanoo Rakennusliiton valtuuston kokouksessa viime viikonvaihteessa puhunut Reijo Sutinen Uusi suunta Rakennusliitolle -ryhmästä.
Oikeansuuntainen palkkaratkaisuReijo Sutisen mukaan Rakennusliitto teki oikeansuuntaisen kaksivuotisen palkkaratkaisun, jonka kustannusvaikutukset ovat 12,9 prosenttia.


– Mutta koska ei saatu indeksiehtoa aikaiseksi yhdessäkään ammattiliitossa, on palkankorotukset melkoisella varmuudella syöty ruuan, polttoaineiden ja asumisen hintojen sekä tulossa olevien kuntien asiakasmaksujen korotusten myötä.


Nyt on Reijo Sutisen mielestä jo käynnistettävä valmistautuminen seuraavaan tes-kierrokseen pohtimalla miten saadaan jäsenistö laajemmin mukaa valmisteluihin.


– Tupo-kaudet ovat passivoineet meidänkin jäsenistöä, koska sopimukset on tehty ylätasolla kabineteissa ilman jäsenjoukkoja ja ilman jäsenistön asettamia vaatimuksia. Nyt liittokohtaisilla kierroksilla jäsenetkin pääsevät paremmin vaikuttamaan tes-tavoitteiden sisältöön ja tätä kautta ollaan valmiimpia kamppailemaan niiden saavuttamiseksi. Sen osoitti erittäin selvästi Tehy, kertoo Sutinen.
EY-tuomioistuimen päätöksetKeskusteluissa Reijo Sutinen pohti uuden EU:n perustuslain tuomia lisävaikeuksia ay-liikkeelle. Hän kyseli, miten liitto aikoo reagoida viimeaikaisiin EY-tuomioistuimen päätöksiin.


– Porvarihallitus runnoo väellä ja voimalla läpi EU:n perustuslakia Lissabonin sopimuksen nimellä. Tämän perustuslain tarkoitus on muun muassa yksinkertaistaa unionin päätöksen tekoa. Erityisenä ongelma on se, että EY-tuomioistuin saa jatkossa lisää valtaa. Tuomioistuin on viime aikoina tehnyt useita päätöksiä, jotka ovat rajoittaneet työntekijöiden ja ay-liikkeen toimintamahdollisuuksia, sanoo Sutinen.


Liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi totesi, että ensinnäkin liiton on huolehdittava riittävästä järjestöllisestä voimasta ja sen kasvattamisesta jotta heikennysesitykset pystytään torjumaan. Liiton täytyy vaikuttaa myös EU-tason ay-järjestöjen kautta.


– Samoin keskusteluissa nousi esille työajan lyhentäminen. Minun lisäkseni myös Lapin kokousedustaja nosti esille vaatimuksen kuuden tunnin työpäivästä.


Kokouksessa päätettiin pitää ylimääräinen valtuuston kokous työaikakysymyksestä ensi syksynä sopivana ajankohtana. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli